Produsele etnobotanice conţin cocaină şi heroină

De Erika Chivu pe

Substanţele etnobotanice au efecte mai grave decât heroina sau cocaina, avertizează dr. Lucian Vasiliu, de la spitalul de psihiatrie „Obregia”, citat de Agerpres.

Produsele etnobotanice dau crize de schizofrenie

Specialistul spune că produsele vândute în magazinele de vise nu sunt făcute doar din plante, ci sunt stropite cu substanţe sintetice, de pildă amfetamine sau metamfetamine. Acestea afectează atât corpul, cât şi psihicul.

Dr. Lucian Vasiliu declară că etnobotanicele pot da crize asemănătoare schizofreniei. Din cauza halucinaţiilor, consumatorii pot să devină un pericol pentru ei înşişi şi pentru cei din jur. Unii încearcă să se sinucidă sau să le facă rău celor din familie, fără să fie conştienţi de ceea ce fac.

„Problema este că nu este suficient să consume un pliculeţ, după o jumătate de oră consumatorii simt nevoia altui pliculeţ şi din ce în ce mai mult”, a mai spus medicul pentru Agerpres. El a ţinut să avertizeze publicul că fenomenul produselor etnobotanice începe să ia amploare, ceea ce e normal, având în vedere că substanţele sunt legale la noi, deşi în alte ţări astfel de magazine sunt interzise.

Dr. Vasiliu anunţă că aproximativ 100 de tineri ajung în fiecare lună la spitalul „Obregia”, cu ambulanţa, în plină criză provocată de droguri. „Lor li se face dezintoxicarea două săptămâni dar apoi pleacă acasă şi, ca în cazul câinelui lui Pavlov, când văd un magazin cu etnobotanice se duc şi-şi cumpără din nou” explică specialistul.

Preţuri de criza şi în magazinele etnobotanice

Problema substanţelor etnobotanice este gravă nu numai în capitală, ci şi în provincie unde apar din zi în zi magazine de vise ce nu duc lipsă de clienţi. În Iaşi autorităţile nu ştiu ce să mai facă pentru a-i proteja pe tineri şi nu numai. Printre ieşenii care au ajuns la camera de gardă din cauza plantelor etnobotanice s-a numărat şi un bărbat de 43 de ani, cel mai bătrân consumator cunoscut în acest oras.

Tot la Iaşi s-a demonstrat că substanţele etnobotanice conţin droguri de sinteză după ce în sângele unui consumator ajuns la spital s-au găsit urme de cocaină.

Deşi s-au interzis anumite substanţe etnobotanice, magazinele de vise s-au adaptat rapid noilor condiţii, astfel că au apărut noi produse a căror vânzare nu încalcă nicio lege. Iar preţurile sunt „de criză”, începând de la 5-10 lei, bani pe care oprice licean îi are în buzunar.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro