Cum se manifestă meningita meningococică, „boala care ucide în 48 de ore”. Simptomele afecțiunii sunt adesea similare cu ale gripei

.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la meningita meningococică, una dintre cele mai grave forme de meningită, după ce elev dintr-o școală din județul Ilfov a fost confirmat cu această afecțiune. Ce este și care sunt primele simptome ale acestei boli „care poate ucide un om în 48 de ore”.

Caz grav de meningita meningococică depistat într-o școală din Ilfov

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a anunțat, marți, 15 octombrie, că un caz de meningită meningococică a fost confirmat într-o școală din județul Ilfov. Apoi a precizat că niciunul dintre colegii elevului care s-au îmbolnăvit nu era vaccinat, deși tratamentul este gratis pentru această categorie de vârstă.

„În una din școlile din comuna unde sunt medic de familie este un caz confirmat de meningită meningococică, o boala produsă de o bacterie numită Neisseria Meningitidis (meningococ). Această boală poate ucide un om în 48 de ore. Persoane la risc: copiii mici sub 4 ani, adolescenții, vârstnici, precum și cei care lucrează în profesii riscante (medici) sau unele persoane imunocompromise”, a precizat Sandra Alexiu  pe Facebook.

Cu toate că vaccinul se decontează pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi „cei aflați la risc și vârstnici peste 65 de ani”, oricine îl poate cumpăra.

„Nu sunt ieftine, dar te protejează de moarte (în chinuri și în foarte scurt timp). Pentru persoanele aflate în contact cu cazul confirmat se face profilaxie cu anumite antibiotice pe o scurtă perioadă de timp. Antibioticul se administrează numai cu o rețetă eliberată de un medic. Azi am dat o singură rețetă, deși am anunțat părinții… Din clasa respectivă niciun copil nu era vaccinat cu vaccinurile disponibile.

Citeşte şi: Boala care poate ucide în tăcere. Care sunt cele mai comune simptome, localizate la nivelul picioarelor

Citeşte şi: Care sunt simptomele în cazul infectării cu virusul West Nile şi cum ne putem proteja. Primul caz a fost confirmat în Bucureşti

Citeşte și: Celine Dion, noi detalii despre boala cu care se luptă. Când a experimentat primele simptome: „Mi-a luat 17 ani să înțeleg ce se întâmplă”

Dacă nu ne vom trezi din această inconștiență care ne decimează copiii, vom avea generații întregi scurtate de la vârste fragede”, a adăugat medicul de familie.

Ce este meningita meningococică

Meningita meningococică este o afecțiune bacteriană acută determinată de Neisseria meningitidis cunoscută și ca meningococ. Boala afectează mai ales persoanele cu iminitate deficitară din zonele aglomerate sau cu contatce strânse. Potrivit experților în sănătate, între 10% – 15% dintre persoanele care au această boală vor deceda, iar între 11% – 19% dintre cei care supraviețuiesc bolii vor suferi pierderea membrelor, pierdea auzului, leziuni ale creierului sau ale sistemului nervos periferic.

Cum se transmite meningita meningococică

Meningita meningococică se transmite pe cale aeriană, în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut.

Care sunt primele semne și simptome ale bolii

Simptomele timpurii ale meningitei meningococice sunt adesea similare cu cele ale gripei, lucru care duce la o posibilă întârziere în diagnosticare și tratament. Simptomele includ febră mare (aproximativ 41°C), dureri de cap, o rigiditate a gâtului, iar uneori dureri musculare. Pot apărea, de asemenea, greață, vărsături și alte simptome. Erupțiile cutanate (petesii) apar la aproximativ jumătate dintre persoanele cu meningită meningococică. 

Cum se manifestă meningita meningococică

Meningita meningococică are o perioadă de incubație de 2-7 zile și, de obicei, debutează brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, stare generală de rău, greață, vomă, fotogobie. În 12-24 de ore, apar semnele de encefalită, dezorientare, posibile convulsii, manifestări cutanate și delir cu evoluție rapidă spre comă.

În cazul sugarilor, boala debutează cu regurgitație, vomă, convulsii, fontanela anterioară bombată, dilatarea vaselor de sânge în zonele temporală și pectorală.

Foto – arhivă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton