Cum să treci peste o despărțire în prag de sărbători? Sfatul psihologului Cristian Andrei

.

Decembrie este despre sărbători, cadouri și bucurie. Dar, dacă tocmai ai trecut printr-o despărțire, cu siguranță nu ești într-o perioadă tocmai optimistă. Medicul Cristian Andrei explică de ce unele persoane ajung să se despartă de sărbători.

Sfârșitul unei relații de iubire vine la pachet cu tot felul de emoții dureroase. Suferința se accentuează cu atât mai mult dacă această despărțire se produce fix în preajma sărbătorilor.

În timp ce toată lumea petrece, tu te lupți cu singurătatea, durerea și fantomele trecutului. Totul pare sfărâmat, iar în acele momente nu poți vedea luminița de la capătul tunelului. Specialiștii ne asigură că, deși recuperarea este dificilă, există viață după despărțire.

Cum să treci peste despărțire

Să treci peste o relație care s-a terminat pare uneori imposibil. Te simți prost atunci când relația pe care o ai te face sa suferi și iei în calcul despărțirea de foarte multe ori chiar în preajma sărbătorilor.

Potrivit specialiștilor, există și o explicație pentru o asemenea decizie. Psihologul Cristian Andrei este de părere că mintea umană are o tendință liniară, iar despărțirile în preajma sărbătorilor sunt doar o formă de eliberare.

Invitat în emisiunea „Vorbește Lumea”, acesta a spus că aceste decizii sunt ca niște rezoluții pe care le facem pentru anul care vine. În perioadă sărbătorilor nu facem altceva decât să ne eliberăm de ceea ce simțim că ne încarcă și ne face rău.

„Acel lucru se întâmplă pentru că anul trecut pe vremea asta nu a fost bine și undeva în capul tău s-a făcut o conexiune între această perioadă și cât de dureros și de urât poate să fie. Îmi pare rău să o spun, pentru mulți oameni sărbătorile sunt urâte. Românii au o tradiție de a se certa cu ocazia unor momente fericite pentru că se acumulează lucruri înainte, frustrări care sunt conectate cu aceste sărbători. Presiunea este prea mare de sărbători. Aceste frustrări nu au foarte mare legătură cu copilăria, cât au cu trecutul recent, cu ce s-a acumulat între cei doi și în cel puțin unul dintre capetele ăstea două care se ceartă s-a acumulat ideea cu vreau să mă eliberez, printre rezoluțiile mele de Anul Nou. Vreau să mă eliberez și vreau să o fac din timp ca atunci când vin sărbătorile să mă duc unde vreau eu, cu cine vreau eu, să beau cât vreau eu sau să râd cu cine vreau eu”, a spus medicul la „Vorbește Lumea”.

Ce simte persoana care nu și-a dorit acea despărțire

Despărțirile pot fi unele dintre cele mai dureroase evenimente ale vieții, indiferent de vârsta la care sunt experimentate. Potrivit specialiștilor, acestea au un impact foarte mare, iar creierul uman are tendința de a asocia aceste momente dureroase cu momentul în care au fost luate aceste decizii. Iar asta îl va marca pe cel părăsit pe termen lung.

„Dacă nu și-a dorit acea despărțire este de două ori mai greu pentru el decât dacă ar fi fost singur din start. Este o pierdere și iarăși se cuplează sărbătoarea frumoasă cu pierderea. Ce se va întâmpla la următoarea sărbătoare? Iarăși nu va fi bine pentru că intensitatea au efect puternic. Ceva puternic, zgomotos sau foarte dureros este ținut minte dacă este în continuitate, în combinație cu ceva. Se asociază”, a mai spus medicul.

Ce impact au despărțirile părinților asupra copiilor

Despărțirea este cu atât mai dureroasă în momentul în care în cuplul respectiv există și un copil. Potrivit specialiștilor, copiii sesizează pe fața părinților atunci când ceva nu este în regulă.

„Poți să îi duci copilului tău cea mai frumoasă bicicletă, dacă pe fața ta se vede cearta cu partenerul tău, copilul o va sesiza și te miri de ce nu se bucură, de ce o lasă într-un colț. Pentru că atmosfera contează. Este vorba despre iubire. Ai iubire în tine, ți-o generează celălalt? Câtă iubire îi produci tu celuilalt? Acesta este marele secret al relației. Nu poți obliga oamenii să te iubească. Iubirea are o spontaneitate care se bazează pe atracție, pe ce faci tu, cel care are nevoie să fie iubit. De sărbători, decât să facem reproșuri și să ne gândim la ce primim, mai bine ne gândim cum să îl facem pe celălalt să ne iubească.”, a adăugat psihologul Cristian Andrei.

Ce trebuie să faci ca să treci mai ușor peste o despărțire

Cu toate că sunt dureroase, despărțirile fac parte din experiența de viață. Schimbările prin care treci după terminarea unei relații sunt decisive pentru cursul vieții tale de acum înainte și pentru cum va arăta relația pe care o vei avea în viitor. Iar în această perioadă dureroasă, prietenii joacă un rol foarte important.

„Unul din cele mai frumoase cadouri pentru un om nu este să îi cumperi ceva, ci să fii lângă el. Ori asta înseamnă spiritul sărbătorilor. Măcar de Crăciun deschide-i ușa prietenului tău care simte că a fost abandonat de cineva. Să nu simtă că este abandonat de toată lumea. Nu trebuie neapărat să discuți despre acest abandon, ci despre voi doi. Ca o confirmare că nu e singur”, a concluzionat Cristian Andrei.

Sursa Foto: Shutterstok

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton