Românii beau prea puţin ceai, iar asta se vede în starea noastră de sănătate. Află care este ceaiul adevărat, la ce ajută şi cum se prepară corect.
Dacă un rus consumă anual 50 de litri de ceai, iar un polonez 30 de litri, un român bea, în medie, trei litri de ceai pe an.
Ceaiul previne bolile de inimă
Poate nu întâmplător, suntem ţara europeană cu cea mai mare incidenţă a infarctului de miocard. Ceaiul, cu conţinutul său bogat de flavonoizi, ne-ar putea ajuta în acest sens. „Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienţi – substanţe active din plante – care au efecte benefice pentru organism şi care este bine să facă parte din dieta noastră zilnică. Cantitatea cea mai mare de flavonoizi se găseşte în ceaiul verde şi ceaiul alb”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
La ce ajută aceşti flavonoizi? „Consumul lor este în mod clar asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, aceste substanţe protejând inima şi vasele de sânge”, mai spune specialistul. Flavonoizii sunt implicaţi de asemenea în prevenirea obezităţii, diabetului şi îmbătrânirii.
Ceaiul în cura de slăbire
Ceaiul poate înlocui cu succes cafeaua. În timp ce cofeina din cafea îţi dă energie pentru două-trei ore, teina dintr-un ceai de calitate are efect timp de opt ore. Unde mai pui că substanţele din ceaiul verde şi alb măresc rata metabolismului, ceea ce e mai mult decât util în cura de slăbire. Dacă bei câteva ceşti de ceai pe zi – nu are calorii dacă nu foloseşti mult zahăr – vei vedea că nu mai e loc de sucuri şi alte băuturi pline de chimicale.
Prof. Gheorghe Mencinicopschi le recomandă şi bărbaţilor să bea ceai. Antioxidanţii din ceai au un rol în producţia de oxid nitric, un gaz care ajuns în sânge, dilată vasele sanguine, asigurând o mai bună circulaţie. Este principiul după care funcţionează medicamentele precum Viagra şi Cialis.
Noi, românii nu numai că nu consumăm ceai, dar nici nu ştim prea multe despre el. Astfel, noi numim „ceai” orice infuzie de plante. De fapt, infuzia de muşeţel, tei sau alte plante medicinale se numeşte tizană. Ceaiul adevărat este doar infuzia obţinută din părţi ale arborelui de ceai, Camelia Sinensis.
Din această plantă se fabrică ceaiul verde, alb, galben, negru şi oolong, fiecare având o reţetă specială, spun specialiştii de la Lipton. Astfel, ceaiul verde este făcut din frunzele tinere ale plantei, iar ceaiul alb din vârfurile frunzelor şi din muguri. Ceaiul negru şi oolong sunt oxidate parţial sau total, ceea ce înseamnă că au o aromă mai puternică şi un conţinut mai mare de cofeină.
Cum să prepari ceaiul
Dragoş Bucurenci, care se declară mare amator de ceaiuri de calitate, ne recomandă să respectăm „reteta” pentru fiecare ceai ca să ne putem bucura de beneficiile şi gustul lui. Ceaiul verde se lasă la infuzat două-trei minute, altfel devine amărui, iar ceaiul negru se poate infuza mai mult, până la cinci minute.
Dacă cel din urmă se poate face cu apă fiartă, apa pentru ceaiul verde nu trebuie să dea în fiert. În ambele cazuri, apa trebuie să fie proaspătă, pentru că „ceaiului îi place oxigenul”, după cum spune Dragoş Bucurenci.