Avertismentul experților: o variantă mai periculoasă de coronavirus ar putea să apară, ca rezultat al decalajului de vaccinare dintre țări

.

Mai mult de trei miliarde de oameni la nivel mondial nu au primit vreo doză de vaccin anti-COVID-19, iar acest lucru ar putea duce la apariția unei variante mai periculoase de coronavirus.

Organizația Mondială a Sănătății subliniază faptul că adâncirea decalajului la nivel mondial cu privire la vaccinare ar putea favoriza apriția unor variante mai periculoase ale virusului SARS-CoV-2, după cum arată New York Times.

Numărul infectărilor COVID-19 continuă să crească în zonele cu rate scăzute de vaccinare. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a vorbit despre această problemă, conform Libertatea: „Adevărul este că peste trei miliarde de oameni nu au primit încă prima doză, așa că avem un drum lung de parcurs. Există multe țări încă în mijlocul acestui val Omicron”.

După cum arată o bază de date a New York Times, bazată pe date de la Universitatea Johns Hopkins, numărul de infectări globale zilnice rămâne la niveluri record, cu o medie de aproape 3,3 milioane. Aceasta reprezintă o creștere de peste 25% în două săptămâni, și o creștere majoră prin comparație cu cele aproape 600 de mii de cazuri pe zi înregistrate la început de decembrie 2021.

Citește și: Centrele gratuite de testare COVID-19 din București, deschise doar în weekend

Citește și: O femeie cu COVID-19, intubată, a născut o fetiță sănătoasă

Citește și: A început vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Citește și: Cât de mult protejează doza booster de infectarea și spitalizarea din cauza Omicron

Cazurile continuă să crească în America Latină, Orientul Mijlociu și Asia. Totodată, varianta Omicron se răspândește rapid în țările din Europa Centrală și de Est, unde ratele de vaccinare sunt mici. Statisticile arată că, deși aproape 62% din populația lumii a primit cel puțin o doză de ser anti-COVID-19, în țările cu venituri mici doar 10% din populație a primit cel puțin o doză, pe când în țările cu venituri medii și mari, 78% din populație a primit cel puțin o doză.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a povestit recent că ne aflăm într-un moment critic al pandemiei, în care „este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă sau că suntem la final. Dimpotrivă, la nivel global, condițiile sunt ideale pentru a apărea mai multe variante”.

În cadrul unei conferințe organizate marți, oficialii OMS au explicat că virusul va continua să circule, iar Omicron nu va fi ultima vatriantă – din contră, următoarea ar putea fi și mai contagioasă, dar nu se știe dacă va fi și mai gravă.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton