Barbatii emana nori de parfum

De Georgiana Constantin, pe

Atunci cand femeile sunt atrase in mod irezistibil de mirosul unui anumit barbat, ele nu stiu ca este posibil sa miroasa, de fapt, o anumita gena a lui, afirma cercetatorii americani.
Potrivit acestora, femeile pot identifica barbatii bazandu-se pe diferente insesizabile in conditii normale, cum ar fi o gena. Specialistii au constatat o legatura intre preferintele femeilor pentru mirosul anumitor barbati si un grup de gene numit Major Histocompatibility Complex (MHC), element important in sitemul imunitar al organismului.

Cincizeci de femei au fost rugate sa miroasa zece cutii cu tricouri care, fie fusesera purtate de barbati, fie miroseau in mod familiar a detergent sau inalbitor. Barbatii care au purtat tricourile au fost selectati pe baza genelor MHC. Ei au dormit doua nopti consecutive in acele tricouri, evitand complet combinatia cu alte mirosuri, cum ar fi parfumurile sau chiar contactul cu alte persoane. Femeile au evaluat mirosurile bazandu-se pe gradul de familiaritate, placere si atractie, pentru a-si alege un miros pe care ar dori sa-l simta cat mai des.
  
Cercetatorii spun ca din evaluarea raspunsurilor a reiesit un tipar clar: femeile nu au ales mirosuri ale barbatilor cu gene asemanatoare cu ale lor sau total opuse. Fiecare dintre ele a preferat barbati cu un nivel intermediar al diferentelor. Expertii considera ca exista doua motive majore pentru care este de preferat un partener care sa aiba gene de tip diferit. Primul este ca parintii cu gene MHC diferite vor oferi copiilor sisteme imunitare mai puternice, iar al doilea este ca, evitand partenerii cu gene MHC asemanatoare, scade pericolul de a naste copii cu probleme de sanatate. Astfel s-a demonstrat ca femeile au ales inconstient exact ceea ce trebuia.
  
Explicatia acestei situatii nu este inca descifrata. Medicii au spus ca nu se cunosc deocamdata mecanismele prin care se releva aceste mirosuri. O ipoteza este legata de abilitatea genelor MHC de a fi legate de anumite proteine celulare. Aceasta combinatie este detectata ca miros. Pe suprafata fiecarei celule sunt mii de molecule MHC, iar organismul pierde astfel de celule zilnic. Este ca si cum am umbla invaluiti intr-un nor de celule, explica medicii. Oricare ar fi insa mecanismul, studiul american dezminte presupunerea ca omul ar avea un simt al mirosului slab dezvoltat.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!