MBA-ul, costuri şi efecte în carieră

De Unica.ro pe

Master of Business Administration sau MBA-ul, cum este numit, reprezintă pentru absolvenţii săi o rampă deosebită pentru ascensiunea profesională şi nişte costuri ridicate.
Anca Podoleanu, director al companiei Choice Consulting şi membru în board-ul HR Club a absolvit un MBA la Universitatea din Ontario, Canada.

Aceasta povesteşte că întrucât în anul 1992, când a absolvit MBA-ul, avea paşaport diplomatic, tatăl ei fiind ambasadorul României în Canada, a fost înscrisă la MBA ca rezident, plătind până la finalul cursurilor 20.000 de dolari canadieni.

Aceasta îşi aminteşte că a vrut să facă MBA-ul pentru că, spune ea, „în anii aceia, simţeam că îmi lipsea ceva, că trebuia să mai învăţ pentru a face ceva în viitor, facultatea pe care o făcusem fiind insuficientă. În perioada aceea, domeniul de administrare al afacerilor era cel care mă preocupa cel mai mult şi îmi doream să am ceva care mă va ajuta în viitor, nu doar pe moment”.

Anca PodoleanuAşa a şi fost. La început, efectele pozitive ale MBA-ului în cariera Ancăi Podoleanu, nu au fost evidente  întrucât economia noastră de atunci nici nu ajunsese la un nivel la care măcar să-şi pună întrebări despre ce înseamnă marketing, care este utilitatea unei analize profunde de profitabilitate sau importanţa unei strategii.

„Mai târziu, în schimb, MBA-ul absolvit m-a ajutat atunci când am lucrat în firme internaţionale. Aici chiar am simţit că am folosit tot ce am învăţat şi chiar mi-am mai îmbogăţit cunoştinţele şi experienţa”, povesteşte Anca Podoleanu.

Maria Magdalena Rădulescu, owner al companiei MMM Consulting International şi membru HR Club, a absolbit un MBA la University of Warwick UK care a costat-o 28.000 de lire sterline şi despre care spune că a ajutat-o în carieră în absolut fiecare zi. „Mi-a dat deschidere, rigoare, fundament, abordare structurată, analiză critică, soluţii adaptate la afacerea fiecărui client, întru-un cuvânt m-a ajutat să am succes”, spune aceasta.

Mădălina RădulescuConsultant de meserie, Maria Magdalena Rădulescu consideră că absolvirea unui MBA este esenţială pentru un consultant şi că ea a l-a urmat dorind să se dezvolte profesional.

De asemnea, ea mai spune că organizaţiile mari, care au nevoie de manageri generalişti, profesionişti sunt cele care îi apreciază foarte mult pe absolvenţii de MBA-uri. „Celelalte companii îi apreciază destul de puţin pe cei care au MBA-uri. Eu sunt antreprenor şi i-am simţit utilitatea pe propria-mi piele”, explică aceasta.

Unde poţi face MBA la noi în ţară?

Dacă vrei să participi la cursurile unui MBA, dar nu vrei să fii departe de ţară, poţi alege unul dintre multele MBA-uri disponibile pe piaţa din România. Iată mai jos câteva dintre acestea:

ASEBUSS – Scoala Postuniversitară de afaceri româno-americană


Şcoala Postuniversitară de afaceri româno-americană/Institutul de Administrare a Afacerilor din Bucureşti în parteneriat cu Kennesaw State University – Atlanta, Georgia, SUA organizează anul acesta programe MBA specializate în management general.

Aceste program durează 20 de luni, costă 21.500 de euro, iar cerinţele de înscriere sunt diploma de licenţă, experienţa pe o poziţie de manager de minim 3 ani, cunoştinţe de limba engleză, două scrisori de recomandare şi absolvirea testului GMAT.

De asemenea, în cadrul acestui curs participanţii beneficează de o călătorie de studiu în Atlanta, SUA.

DeSales University Pennsylvania

DeSales University Pennsylvania în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană oferă programe MBA specializate în project management şi desfăşurate pe o perioadă de 2 ani.

Costul unui program este de 15.500 de euro iar cerinţele de înscriere sunt diploma de licenţă, experienţa profesională de minimum 2 ani, cunoştinţele de limba engleză şi trei recomandări.

În cadrul programului participanţii beneficiază şi de un study-tour de 7 – 10 zile în SUA, Peru, India sau Germania, costul acestora fiind acoperit în proporţie variabilă (80 – 100%) de organizatori.

Bucharest School of Management

Bucharest School of Management (BSM), in colaborare cu Telfer School of Management – University of Ottawa, organizează în momentul de faţă 28 de MBA-uri specializate în domenii ca finaţele şi marketingul.

MBA-ul durează 2 ani iar costul unui program este de13.500 de euro în care este inclus şi un business trip în Canada.

Pentru a te înscrie la acest program trebuie să ai diplomă de licenţă, minim 3 ani de experienţă profesională şi cunoştinţe de limbă engleză şi absolvirea GMAT.

MBA Româno-German „Management antreprenorial” – ASE

Academia de Studii Economice, Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate Gelsenkirchen din Germania, Institutul de Antreprenoriat şi Managementul Inovaţiei, pun la dispoziţia candidaţilor MBA-uri specializate în management antreprenorial.

Durata unui program este de 2 ani, costul său este de 6.000 de euro iar cerinţele de înscriere sunt cunoştinţe de limbă germană şi engleză, diploma de licenţă, cel puţin doi ani de experienţă profesională şi scrisorile de recomandare.

Foto: Shutterstock, arhivă personală 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Delia și sora ei, Oana, în premieră pe coperta Unica

Delia și sora ei, Oana, în premieră pe coperta Unica