Tulburările alimentare, cum ar fi bulimia sau anorexia, reprezintă afecțiuni cu care se confruntă mulți dintre tinerii zilelor noastre, încă din adolescență. În special fetele. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford arată că aceste simptome sunt o consecință a tendiței părinților de a-și controla prea mult copiii.
Orice părinte, nu încape îndoială, își dorește ceea ce este mai bun pentru copilul său. O educație bună, o carieră strălucită, o viață de familie perfectă. Numai că proiecțiile lor nu se potrivesc cel mai adesea cu aspirațiilor celor cărora le-au dat viață. Motiv pentru care mulți dintre părinți devin intruzivi și iau decizii pentru copiii lor, fără a-i consulta și pe aceștia.
Conform oamenilor de știință de a Oxford, acest comportament poate duce la bulimie sau anorexie, în special în cazul fetelor. Concluzia la care au ajuns cercetătorii britanici vine în urma unui studiu realizat la mai multe internate de fete.
Presiunea pusă atât de cerințele părinților, bagajul intelectual al acestora: diplome, prestigiu, dar și de cele ale profesorilor de la astfel de școli le împinge pe adolescențe în brațele anorexiei. În cadrul cercetării au fost incluse 55.000 de eleve, de 16 ani și mai mari.
Specialiștii au luat în calcul cerințele profesorilor de la internate, modul de viață de aici și background-ul personal. 2,4 la sută dintre acestea au fost diagnosticate cu tulburări alimentare până în vârsta de 20 de ani, arată dailymail.co.uk.
Școlile unde părinții provin din familii cu educație au așteptări mult mai mari de la elevii lor și vin astfel, și cu exigențe foarte mari. Încurajează perfecționismul, fapt care este puternic asociat cu tulburările alimentare. Și asta pentru că aici fetele devin obsedate de siluetă. Adolescentele fac o asociere între idealul oricărei femei de a fi slabă și succes”, explică psihologul Helen Bould.
Bould mai spune că obsesia dezvoltată în privința siluetei devine un microb și prin intermediul rețelelor sociale. Dacă unele fete deja suferă de tulburări alimentare, fotografii în care apar acestea le pot convinge pe prietenele lor că sunt grase și vor avea tendința să își imite colegele.
Jeffrey Lieberman, psihiatru american cu o contribuție semnificativă în cercetarea privind sănătatea mintală în Statele Unite, susține că tulburările alimentare sunt ”contagioase” pe cale socială.
„Un individ începe să aibă un anumit comportament alimentar, iar acest lucru ajunge să devină un obicei. Dacă te găsești într-un mediu cu anumite obiceiuri, vei începe să le împrumuți și tu și, mai ales dacă îți plac, vor deveni ceva ce nu mai poți împiedica”, explică Lieberman.