Zi istorică în Londra! Azi, 6 mai, Charles, omul care a așteptat o viață întreagă să devină rege, a fost încoronat la catedrala Westminster Abbey din inima Londrei, iar ceremonia a fost transmisă live pe canalul oficial de YouTube al Familiei Regale Britanice, începând cu ora 12:25 ( ora României).
Regele Charles al III-lea a devenit cel de-al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey. Coroana Sfântului Edward i-a fost așezată pe cap de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, în timpul ceremoniei solemne care a avut loc în catedrala din inima Londrei. Coroana Sfântului Edward are un capac de catifea cu o bandă de hermină și un cadru din aur solid. Este decorată cu rubine, ametiste, safire, granat, topaze și turmaline. Este rezervată pentru încoronări și a fost folosită ultima dată de regretata regină Elisabeta a II-a. (Mai multe detalii despre coroana purtată de Regele Charles la încoronare poți afla de AICI)
„Rege al regilor și Domn al domnilor, binecuvântează, te rugăm, această Coroană, și astfel sfințește pe slujitorul tău, Charles, pe capul căruia o pui astăzi ca semn al majestății regale, pentru ca el să fie încununat cu harul tău. Amin”, a spus Justin Welby, potrivit The Guardian, în timpul încoronării regelui Charles.
Charles al III-lea a devenit rege al Regatului Unit şi al 14 ţări din Commonwealth, din Canada până în Australia şi până în Jamaica, în septembrie, după moartea mamei sale Regisa Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani. Încoronarea de astăzi este confirmarea religioasă a acestui lucru, iar în ultimii 70 de ani nu a mai existat o astfel de ceremonie în Regatul Unit.
În timpul ceremoniei, Prințul William a îngenuncheat și i-a sărutat mâna tatălui său, regelui Charles. Ulterior, Camilla, regina Consoartă, a fost unsă și ea, dar într-un cadru mai simplu. Spre deosebire de rege, ea nu a depus niciun jurământ.
La încoronare a participat și Harry, fiul mai mic al Regelui Charles, care a fost așezat în rândul trei, departe de fratele William și cumnata Kate Middleton. După dezvăluirile făcute în cartea sa, „Rezervă”, dar și în serialul-documentar Netflix „Harry & Meghan”, mezinul a venit singur în Anglia, în timp ce soția sa a rămas în SUA, cu cei doi copii.
După ceremonia de la Westminster Abbey, regele și regina au revenit la Palatul Buckingham. Într-o trăsură veche de 260 de ani, de aproape patru metri înălțime și peste șapte metri lungime și cu o greutate de 4 tone, au pornit în procesiune, pentru a saluta mulțimile. Despre Caleașca de Stat s-a spus că ar fi din aur solid, zvon infirmat de Sally Goodsir, curator Colecția Regală. „Aurul este un metal destul de moale și greu, nu ar fi potrivit pentru o caleașcă. De aceea, Caleașca Aurie de Stat este realizată din lemn aurit”, a spus acesta conform Digi 24.
A urmat salutul de la balcon. Mulțimea aflată în ploaie a admirat show-ul aviatic, împreună cu Regele Charles al III-lea, Regina Consoartă Camilla, Prințesa de Wales, Prințul William și copiii lor aflați în celebrul balcon al palatului Buckingham. Marele absent al momentului a fost Harry, despre care s-a spus că nu ar fi fost dorit să participe alături de familie, după ce a criticat cu înverșunare familia regală în cartea Spare (Rezervă), în serialul „Harry & Meghan”, dar și în mai multe interviuri oferite.