Observăm uneori pete albe pe ciocolată, care apar mai ales dacă păstrăm prea multă vreme ciocolata în frigider sau uităm de ea în dulapul din bucătărie. Multe mame sunt îngrijorate când observă pete albe pe ciocolată și preferă să nu o mai ofere copiilor. Află care este cauza acestui fenomen și dacă mai poate fi consumată în siguranță!
Specialiștii spun că aceste pete albe pe ciocolată nu prezintă niciun risc pentru consum și că ele apar în urma unui proces absolut natural. Dar care sunt de fapt cauzele și cât de bună mai este ciocolata cu pete albe? Ți s-a întâmplat și ție, cu siguranță, să descoperi astfel de pete albe pe ciocolată, fie că ai păstrat-o prea mult timp, fie că ai cumpărat-o așa din magazin.
Mulți consumatori sunt de părere că gustul ciocolatei se schimbă, în condițiile în care apar petele albe. Să aflăm dacă este adevărat, ce proces chimic este implicat și ce înseamnă de fapt o ciocolată de calitate, cu un gust fin și delicios de cacao.
Cum se fabrică ciocolata
Ciocolata fină, cu care te delectezi când simți nevoia de ceva dulce, are un proces lung și anevoios de fabricație. Totul începe cu recoltarea fructelor de cacao, care se lasă să se usuce în soarele fierbinte al Tropicelor timp de câteva zile. Boabele se usucă șase până la zece zile sub razele fierbinți ale soarelui tropical. Fermentarea și uscarea au un efect important asupra calității boabelor de cacao și sunt decisive pentru gustul final.
În timpul acestui proces, pulpa și boabele din fructele de cacao încep să fermenteze și capătă culoarea maronie caracteristică. După ce se încheie procesul de fermentație și pulpa fructelor începe să se usuce, aceasta este îndepărtată. Se păstrează doar boabele care sunt prăjite și din care se fabrică apoi cacao.
Boabele se prăjesc în mașini de prăjit, la temperaturi ridicate, de la 140 până la 150 grade Celsius, în tamburi rotativi. În funcție de gradul de prăjire, se lasă timp de 10 până la 35 de minute. Aroma lor devine intensă, iar gustul foarte amar.
Boabele de cacao au un conținut mare de grăsime. După ce sunt bine prăjite, ele sunt măcinate și se separă grăsimea de fibre, adică untul de cacao. Acesta are culoarea galbenă și este colectat separat. Fibrele maronii ale boabelor se macină fin și se fabrică pudra de cacao.
Trebuie să știi că o ciocolată de calitate conține întotdeauna cacao intens aromată și unt de cacao. Pentru a se produce ciocolata, pudra de cacao se încălzește , se pompează într-un malaxor și se amestecă cu zahăr, lapte praf, unt de cacao și alte ingrediente, după rețetele fiecărui producător.
Cum recunoști o ciocolată de calitate
Ciocolata de calitate, fină și parfumată este tot mai rară și mai scumpă. Producția de cacao a scăzut dramatic în ultimii ani, iar ingredientul cheie din ciocolată are un preț tot mai piperat. Cele mai multe branduri de ciocolată din supermarket oferă tablete de o calitate modestă.
Adevărata ciocolată fină trebuie să conțină cacao de calitate, dar mai ales unt de cacao superior pentru a avea un gust deosebit. Acesta este de fapt ingredientul cheie care deosebește ciocolata fină de tabletele făcute numai din pudră de cacao și diverse ingrediente care imită aroma de cacao. Cu cât procentul de cacao și de unt de cacao este mai ridicat, cu atât va fi o ciocolată fină și superioară la gust. Evită tabletele care au prea mult lapte praf și prea mult zahăr. Iar dacă vezi o listă lungă de ingrediente care sună ca elementele chimice din tabelul lui Mendeleev, mai bine nu mai cumperi!
Pentru adevărații cunoscători, ciocolata neagră este cea mai bună, iar aceasta trebuie să fie făcută doar din cacao, unt de cacao, vanilie, lecitină și foarte puțin zahăr.
Aroma și textura, esențiale
Cu cât miroase mai puternic și mai plăcut a cacao, cu atât îți indică faptul că este o ciocolată bună. Trebuie să aibă o suprafața netedă și lucioasă, fără asperități, fără bule de aer sau pete albe pe ciocolată.
Când rupi o bucățică de ciocolată în două, trebuie să pocnească și să rămână o urmă fină și aproape dreaptă acolo unde s-a rupt. Dacă ciocolata se îndoaie și se rupe în bucățele mai mici, aceea este o ciocolată de calitate inferioară.
Trebuie să mai știi că ciocolata cu adevărat bună începe să se topească imediat în gură și lasă în urma ei un gust catifelat și onctuos. Nu trebuie să simți nimic granulat, nu trebuie să simți miros sau gust de lapte praf.
Excepție fac tabletele cu creme de fructe sau diverse arome, unde nu mai poți simți gustul specific al ciocolatei. Dar aceste tablete, în general, au un procent scăzut de cacao și de unt de cacao și sunt de o calitate inferioară față de ciocolata neagră cu adevărat bună!
Reglementări în fabricarea ciocolatei
Așa cum ai aflat deja, o ciocolată cu adevărat delicioasă trebuie să aibă gust intens de cacao, gust care se obține din pudra de cacao, dar mai ales din untul de cacao. O ciocolată de calitate medie trebuie să aibă cel puțin 35% conținut de cacao, dar o ciocolată superioară are cel puțin 55% conținut de cacao.
Producția de ciocolată beneficiază de reguli și legi stricte, astfel încât nu orice producător poate susține că vinde ciocolată, dacă nu respectă anumite standarde. Spre exemplu, ciocolata neagră de bună calitate trebuie să aibă masă de cacao de cel puțin 43%, din care 26% unt de cacao.
Ciocolata cu lapte, cea mai populară dintre toate, este făcută din masă de cacao, unt de cacao, zahăr și lapte praf. Conform standardelor Uniunii Europene, aceasta trebuie să conțină minimum 25% unt de cacao, 12% lapte și cel puțin 3,5% grăsimi din lapte. Ciocolata albă nu conține substanțe solide de cacao, ci doar unt de cacao (cel puțin 20%), zahăr (circa 60%) și lapte (cel puțin 14%).
De ce apar pete albe pe ciocolată
Dacă observi pete albe pe ciocolată trebuie să știi că fenomenul acesta este unul natural și nu ține de vechimea ciocolatei. El este numit ”chocolate bloom” sau ”înflorirea ciocolatei”.
Fenomenul acesta apare din cauza condițiilor în care a fost păstrată ciocolata. Dacă a fost ținută mai mult timp la temperaturi ridicate, grăsimea sau untul din ciocolată se topește și se ridică la suprafață, apoi se întărește formând acele pete albe pe ciocolată. În acest caz poate fi vorba de untul de cacao, dar și de grăsimea din lapte sau de grăsimile hidrogenate adăugate în ciocolată.
De cele mai multe ori, însă, fenomenul de înflorire apare din cauza zahărului. În cazul în care ciocolata a fost ținută într-un spațiu umed și cald, apoi la temperatura camerei, zahărul se dizolvă și ”înflorește” la suprafața ciocolatei. Cu alte cuvinte, se formează cristale infime de zahăr care apar ca niște pete albe pe ciocolată.
Mai poate fi consumată sau nu ciocolata cu pete albe?
Fenomenul de înflorire sau chocolate bloom este considerat unul normal și nu ține de perioada de valabilitate. Ciocolata poate fi în continuare în termenul de valabilitate garantat pe etichetă. Ea este considerată bună pentru consum, deși mulți consumatori care au testat ciocolata cu pete albe spun că se schimbă ceva cu gustul și aroma ei.
În realitate, ciocolata cu adevărat fină și bună, păstrată în condiții optime, nu ”înflorește” niciodată. De obicei, pete albe pe ciocolată apar în cazul tabletelor de calitate medie, care conțin prea mult zahăr sau alte tipuri de grăsimi în afară de unt de cacao. Din cauza acestor ingrediente, gustul ei nu mai este unul intens de cacao, iar procesele chimice prin care ”înflorește ciocolata” alterează într-o anumită măsură aroma ei specifică.
Ciocolata cu pete albe poate fi consumată fără riscuri, dacă este în termenul de valabilitate. Gustul de cacao poate fi mai puțin intens, dar petele albe nu reprezintă mucegai sau alte ingrediente toxice. Ele de fapt sunt cristale de zahăr sau de grăsime sau din cele două combinate.
Cu cât ciocolata are mai mult zahăr și grăsimi, cu atât apar mai des pete albe. De aceea, este bine să cumperi o ciocolată de calitate, cu un adaos mai mic de zahăr și cu o masă de cacao de cel puțin 50 – 55%.
Cât timp este bună ciocolata și cum trebuie depozitată
Cu cât este mai proaspătă ciocolata, cu atât este mai aromată și deicioasă! Cu timpul, ciocolata care conține diverse grăsimi precum grăsimi din lapte praf sau grăsimi hidrogenate își pierde din gust și din aromă sau râncezește.
Ciocolata neagră și amăruie se poate consuma până la un an de la data fabricației, pe când ciocolata care conține lapte trebuie consumată cel mult în decurs de 6 luni de la fabricație. De aceea, este bine să verificăm termenul de valabilitate.
Trebuie să ții cont și de modul cel mai bun în care se depozitează ciocolata. Aceasta se păstrează în ambalajul original, într-un spațiu aerisit și uscat, la cel mult 16 – 22 de grade Celsius. Vara, când temperaturile cresc inclusiv în casă, o poți păstra la frigider, ambalată bine în plastic, pentru a nu pătrunde umezeala. Dar, în restul anului, ciocolata se depozitează în spații bine ventilate, la cel mult 22 de grade Celsius. După ce desfaci ambalajul original este indicat să o consumi cât mai curând.