Oamenii bionici sunt deja printre noi

.

La graniţa dintre inginerie şi medicină, dispozitivele bionice le permit să meargă celor paralizaţi, înlocuiesc membre amputate si redau auzul copiilor surzi.
Deocamdată, majoritatea sunt în stadiul de prototip, dar probabil că în câţiva ani vor face parte din viaţa noastră la fel ca scaunele cu rotile sau cârjele.

Bionica studiază sistemele biologice din natură şi le aplică în lumea ingineriei şi tehnologiei moderne. Îţi vine să crezi sau nu, banalul „arici” cu care se încheie pantofii copiilor este un exemplu de produs bionic pentru că a fost gândit după studierea felului cum se agaţă mărăcinii de haine. Din aceeaşi categorie face parte şi „ochiul de pisică” prins pe biciclete.

Dar astăzi o să ne referim la tehnologii bionice mult mai moderne, care pot înlocui o parte a corpului uman.

Mâna bionică



Deşi criticii spun că ne apropiem tot mai mult de roboţi, pentru cei care şi-au pierdut o mână, proteza inteligentă este o adevărată binecuvantare. Realizată de o companie specializată în bionică, mâna robotizată este controlată doar cu ajutorul gândului şi face toate mişcările unei mâini normale. Cei care o poartă pot să apuce lucruri mici, să conducă şi în general nicio activitate nu le este imposibilă.

Mâna bionică, numită iLimb, este deja disponibilă celor care şi-o permit, iar în testare se află braţul şi piciorul bionic.

Osul bionic care creşte

O fetiţă de 14 ani din Anglia este printre puţinii copii din lume care au un os bionic. După descoperirea unui cancer osos, medicii au fost nevoiţi să-i îndepărteze o parte a femurului, osul coapsei. Dacă i l-ar fi înlocuit cu o tijă normală, aceasta ar fi trebuit alungită manual pe măsură ce fetiţa creştea. Opt operaţii i-ar fi fost necesare până la vârsta adultă, fiecare din ele urmată de o recuperare indelungată.

Osul bionic, realizat din titaniu, este prevăzut cu motoare ce pot fi operate din afara corpului folosind electromagneţi. Astfel, medicii vor putea să-i alungească osul de câte ori este nevoie, fără intervenţii chirurgicale.

Daca ar fi fost operată acum cinci ani, fetiţei i s-ar fi amputat piciorul.

Exoscheletul bionic pentru cei paralizaţi



Deşi nu a mai mers de 20 de ani, un bărbat din Israel s-a ridicat din scaunul cu rotile cu ajutorul unui exoschelet bionic – un fel de costum motorizat care mişcă picioarele în locul lui. Omul alege din telecomandă dacă vrea să meargă, să stea jos, sau să urce scări, iar costumul face mişcările în locul lui. Deocamdată, are nevoie de cârje pentru a-şi menţine echilibrul, dar bărbatul este fericit că poate să meargă.

Oricum, sunt în testare mai multe tipuri de dispozitive asemănătoare, inclusiv unele care vor putea fi conectate la gândurile utilizatorului, aşa încât nu va mai fi nevoie de telecomandă. Se bănuieşte că în următorii ani toţi cei paralizaţi se vor putea mişca datorită exoscheletului bionic. Mai mult, oamenii sănătoşi îl vor putea utiliza pentru a merge mai repede, pentru a sări sau pentru a ridica obiecte foarte grele.

Urechea bionică pentru surzi este deja o realitate

Implantul cohlear, numit şi urechea bionică, se foloseşte de puţin timp, dar deja sunt sute de mii de oameni, în întreaga lume, care pot auzi datorită lui. Este însoţit de un microfon care preia sunetele şi le transformă în informaţii digitale, după care le transmite implantului propriu-zis, aflat în urechea internă. Aici, electrozii stimulează nervii auditivi, trimiţând către creier informaţia sonoră.

Implantul cohlear este disponibil şi în România, chiar şi gratuit, printr-un program derulat de Ministerul Sănătăţii.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton