Laptele nepasteurizat, pericol de toxiinfecţie

.

Odată cu apariţia curentului bio şi a preferinţei pentru mâncare cât mai naturală, mulţi dintre noi tind să renunţe la alimentele din supermarket în favoarea celor primite de la ţară…
… sau cumpărate de la piaţă.

Printre cele mai căutate alimente naturale se numără laptele, probabil datorită impresiei că laptele de la supermarket este mult prea „tratat” deci lipsit de calciu, vitamine sau nutrienţi.

Pericolele din laptele crud

Într-adevăr, laptele crud, nici măcar fiert, făcea parte din alimentaţia bunicilor noştri care erau mai sănătoşi şi mai slabi decât noi, însă, în acest caz, exemplul lor nu e cel mai bun.

Laptele crud poate fi o cale de contaminare cu diverse bacterii care se pot găsi în corpul animalulului. Printre posibilii patogeni se numără Listeria, Salmonella şi E.C coli, bacterii responsabile de multe toxinfecţii alimentare.

Acestea pot da febră şi simptome digestive mai mult sau mai puţin grave. Uneori boala trece aproape neobservată fiind confundată cu o indigestie. Însă există şi exceptii când o simplă toxiinfecţie alimentară are efecte foarte grave. Toxiinfecţia cu listeria poate să afecteze sistemul nervos sau să ducă la meningită, în timp ce salmonella poate provoca septicemie.

Dacă un adult sănătos are şanse mici de complicaţii grave, sunt în pericol în special copiii, bătrânii, gravidele şi cei cu sistemul imunitar slăbit. La copiii mici, o simplă diaree provocată de toxiinfecţie este de ajuns pentru o deshidratare severă.
 
La gravide, problema este cu atât mai complicată pentru că bacteria poate să afecteze fătul, ducând la pierderea sarcinii sau moartea copilului nou-născut.

FDA: „Pasteurizarea salvează vieţi”


Din fericire, astăzi avem posibilitatea de a pasteuriza laptele, proces care omoară o mulţime de bacterii periculoase, prin încălzire la o anumită temperatură pentru o anumită periopadă de timp. Rămân totuşi bacterii nepatogene, care au capacitatea de a altera produsul, aşa că şi laptele pasteurizat trebuie păstrat la frigider.

Mai nou, se foloseşte pasteurizarea UHT (ultra high temperature), care presupune încălzirea laptelui la o temperatură foarte mare pentru câteva secunde, apoi răcirea lui bruscă. Astfel sunt omorâte toate bacteriile şi sporii.

Analizele au arătat că nu există diferenţe nutriţionale majore între laptele crud şi cel pasteurizat, acesta din urmă fiind în continuare o sursă bună de calciu.
Mai mult, Food and Drug Administration, din SUA, spune ca pasteurizarea poate salva vieţi.

Pot fi contaminate cu bacterii toate produsele făcute din lapte nepasteurizat, chiar dacă le iei de la supermarket: îngheţată, iaurt, cremă, budincă, etc. Dacă iei un produs de la supermarket şi nu de la piaţă, asta nu înseamnă că este sigur. Caută pe ambalaj menţiunea „din lapte pasteurizat” pentru a fi sigură că alimentul nu e periculos.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton