De ce este important să consumăm carne. Neby ne lămurește

.

În ultima vreme se promovează tot mai mult alimentația de tip vegetarian, vegan sau crudivor. Auzim din ce în ce mai des că legumele și fructele sunt cele mai bune alegeri când vine vorba de un stil de viață sănătos. De pe altă parte, consumul de carne este asociat cu o gamă largă de afecțiuni; locul fruntaș îl ocupă bolile cardiovasculare și obezitatea, generate de nivelul mare de colesterol din sânge.
Dacă analizăm evoluția noastră de-a lungul istoriei, observăm că strămoșii noștri au fost înainte de toate vânători, apoi agricultori. Sistemul nostru digestiv arată că suntem omnivori și că putem procesa foarte bine grăsimile sănătoase, proteinele și nutrienții din produsele de origine animală. Carnea curată, din surse sigure și consumată în cantități moderate îți oferă o mulțime de beneficii.

În primul rând, carnea de calitate este un aliment extrem de nutritiv. Carnea este principala sursă de vitamina B12, pe care nu o poți obține din plante nici dacă mănânci cantități foarte mari. De asemenea, carnea îți furnizează vitaminele B3, B6, K, fier, zinc, magneziu, seleniu, fosfor.

Dacă nu te-am convins încă, menționez că în carne se găsesc și nutrienți mai puțin cunoscuți, însă esențiali pentru funcționarea optimă a organismului. Alimentele de origine animală conțin creatină, sursă de refacere a mușchilor; ceea ce vegetarienilor le lipsește, având performanțe fizice mai scăzute. În plus, carnosina din carne funcționează ca un antioxidant puternic, protejând organismul împotriva proceselor degenerative. Carnea de vită este bogată în carnitină, substanță care susține metabolismul aminoacizilor și al grăsimilor. Să nu uităm nici de acizii grași; EPA- acidul eicopentaenoic – și DHA – acidul docosahexaenoic – sunt formele active ale acizilor Omega-3 în organism și se găsesc cu precădere în produsele animale. Carnea de la animalele hrănite cu iarbă furnizează de 5 ori mai mulți acizi grași Omega-3 decât cea provenind de la animalele hrănite cu cereale.

În al doilea rând, carnea provenită din surse sigure este o proteină de calitate, crucială pentru buna funcționare a mușchilor și a oaselor. Proteinele animale conțin cei 9 animoacizi esențiali pe care organismul uman nu îi poate produce. Studiile au demonstrat că dieta vegetariană este asociată cu un nivel redus de testosteron; persoanele care nu consumă carne au o rezistență scăzută la efort, mai puțină masă musculară și depuneri semnificative de grăsime. Proteina de origine animală favorizează sănătatea oaselor, prevenind fracturile și osteoporoză.

Specialiștii spun că, strămoșii nostri dacă nu ar fi mâncat carne, creierul nostru ar fi avut un sfert din dimensiunea actuală.

Proteinele de origine animală nu trebuie să lipsească din dieta ta dacă vrei să ai un metabolism accelerat. 30% din caloriile furnizate de proteine sunt folosite pentru digestie, spre deosebire de 3% în cazul carbohidraților. Așadar, proteina, în special cea de origine animală, este esențială în procesul de slăbire și pentru creșterea masei musculare, a unghiilor, a părului, a organelor și la refacerea fiecărei celule din corp. Nimeni nu spune că nu se pot ține cure pe perioade limitate cu fructe, legume, leguminoase și nuci, dar deja după ani de zile doar cu aceste alimente, pot apărea consecințe grave. Pentru a profita de calitățile cărnii, îți recomand să o consumi în cantități moderate (30% din aportul caloric zilnic), gătită adecvat și combinată cu legume proaspete.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton