Infecţia cu virusul hepatic C nu dă simptome în primele sale faze, motiv pentru care poate rămâne nedescoperită mulţi ani la rând. Analiza de sânge specifică este singura modalitate de a…
… descoperi dacă eşti sau nu infectată.
„Numeroase persoane pot duce hepatita B sau C pe picioare, fără să ştie că sunt bolnave”, a declarat, în cadrul unei conferinţe organizată de Fundaţia Baylor Marea Neagră, prof. dr. Sorin Rugină, medic specialist în boli infecţioase.
Oboseala, cel mai des întâlnit simptom
„Cel mai obişnuit simptom este oboseala, dar este pus pe seama oboselii cotidiene”, a mai adăugat doctorul.
Conform Fundaţiei Baylor, alte simptome ale hepatitei C sunt greaţa, durerile de stomac, pierderea poftei de mâncare, durerile articulare şi depresia. Însă acestea nu apar la toţi cei infectaţi cu virusul hepatiei C (VHC), iar când apar poate fi prea târziu.
Nu este de mirare că VHC este numit „ucigaşul tăcut”. Boala progresează lent, fără să-ţi dai seama şi poţi avea primele simptome abia la 20-30 de ani de la infectare, mai spun specialiştii. Hepatita se cronicizează, în medie, la 10 ani de la infectare, iar după 20 de ani se poate transforma în ciroză, insuficienţă hepatică sau cancer de ficat.
Testul de sânge, singura modalitate de depistare
Uneori, singura metodă de depistare a VHC este testul de sânge specific. Acesta spune dacă în sângele tău se găsesc anticorpi împotriva VHC. Când testul este pozitiv e nevoie de analize suplimentare, iar diagnosticul de certitudine se pune prin determinarea viremiei, spun specialiştii fundaţiei Baylor.
Mai departe, urmează o puncţie hepatică, analiză ce va oferi informaţii despre tipul şi gravitatea leziunilor hepatice, dacă ele există.
Poate că atâtea analize înseamnă o bătaie de cap, însă este singura modalitate de a şti dacă eşti infectată şi de a primi tratamentul potrivit, care îţi poate salva viaţa.
Modalităţi de transmitere a hepatitei C
Acesta este recomandat tuturor persoanelor care au primit transfuzii de sânge sau produse din sânge înainte de 1991, anul când s-a descoperit virusul şi când au început să se facă analizele specifice sângelui transfuzat.
Astăzi, transfuziile sunt mult mai sigure, riscul de infecţie cu VHC fiind doar de unu la un milion.
Virusul hepatic C se mai transmite prin instrumentar medical nesterilizat, inclusiv cel folosit pentru tatuaje, piercing, acupunctură, prin obiecte de uz personal (forfecuţă, unghieră, aparat de ras, periuţă de dinţi) pe care pot rămâne picături invizibile de sânge şi, bineînţeles, de la mamă la făt în timpul sarcinii şi naşterii.
Este posibilă şi transmiterea prin contact sexual neprotejat, atunci când ambii parteneri prezintă leziuni la nivelul organelor genitale. Totuşi, în ultimul timp, tot mai multe persoane se infectează prin folosirea în comun a seringilor cu droguri injectabile.
Un milion de bolnavi în România
În ţara noastră sunt un milion de bolnavi cu Hepatita C şi numai în Constanţa 250 de persoane primesc tratament în acest moment, avertizează prof. dr. Sorin Rugină. Din păcate, suntem pe locul unu în Europa ca număr total de cazuri, iar ca rată de mortalitate a bolilor hepatice suntem pe locul patru.
Conform datelor oferite de Fundaţia Baylor, 20% dintre bolnavi fac, mai târziu, ciroză, care se transformă, în 25% din cazuri în insuficienţă hepatică. De asemenea, infecţia cu virusul hepatic C este cea mai frecventă cauză a cancerului heptic, la nivel mondial.
Centre de testare
În Constanţa, testul pentru hepatită C se poate face la sediile fundaţiei Baylor, Centrul de Asistenţă şi Testare Rapidă Hepatită (bd. Tomis, nr. 143, cabinet 243) sau Centrul de Excelenţă (str. Prelungirea Liliacului, nr. 10). Testul este gratuit, confidential şi însoţit de consiliere.
În restul ţării analiza specifică pentru depistarea VHC se poate solicita în spitalele de boli infecţioase şi la laboratoarele de analize private.