Ghidul plantelor medicinale: păstârnac, vinete, pătlagină şi păpădie

.

Află carte sunt proprietăţile plantelor medicinale şi cum poţi să le foloseşti. Astăzi, despre păstârnac, vinete, pătlagină şi păpădie.

Păstârnacul ca plantă medicinală

Efectele terapeutice sunt moderate, deoarece trebuie consumat în cantităţi reduse. Are o compoziţie chimică asemănătoare cu cea a pătrunjelului, fiind bogat în săruri de potasiu, vitaminele A, B1, B2 şi C și ulei volatil. Valoarea energetică este mică: 40 kcal la 100 g rădăcini. Este un bun tonic-aperitiv, uşor diuretic. Produce eliminarea toxinelor din organism, contribuie la reglarea ciclului menstrual și este indicat în reumatism.

Uz intern: se consumă, ca atare, în preparate culinare. Se mai poate face decoct din 50 g rădăcini fierte timp de 20 de minute într-un litru de apă. Se strecoară şi se îndulceşte. Se beau două-trei căni pe zi.
Când îl recoltezi: Se scoate din pământ în octombrie, pe timp uscat.

Vinetele ca plante medicinale

Sunt recomandate în boli cardiovasculare, renale, diabet, reumatism, gută, scrofuloză, constipație și în afecţiunile pancreatice, ca stimulent. Au şi proprietăţi uşor diuretice, sedative şi tonice în anemie. Îmbunătățesc respirația și oxigenarea sângelui.

Uz intern: se consumă sub formă de preparate culinare. Pentru a avea efecte benefice, ar trebui consumate câte 50 g pătlăgele vinete, cel puțin trei zile la rând. Vinetele acumulează o substanță toxică, solanina. Pentru a le     mânca fără grijă, înainte de preparare, se țin câteva minute în apă clocotită.
Uz extern: frunzele se folosesc, sub formă de cataplasme, în arsuri, abcese, hemoroizi.
Când le recoltezi: Se culeg în lunile august-octombrie.

Păpădia ca plantă medicinală

Purifică organismul intoxicat din cauza unei diete neechilibrate. Ajută la scăderea glicemiei și a colesterolului. Are acțiune benefică în caz de dispepsie biliară. Conținutul ridicat în săruri de potasiu o fac utilă în cazuri de litiază. Pentru că are acțiune diuretică, păpădia dă rezultate bune și în retenţia de lichide. Se mai recomandă în tulburări digestive dureroase, insuficiență hepatică și inflamația căilor biliare. Este contraindicată celor cu microcalculi ai colecistului și persoanelor care suferă de ulcer peptic.

Uz intern: se prepară o infuzie din două linguriţe de plantă întreagă (rădăcină, tulpină și frunze) la o cană cu apă, din care se beau două căni pe zi. Se mai poate face salată din frunze.
Când o recoltezi: Primăvara devreme, când abia dau frunzele.

Pătlagina ca plantă medicinală

Este foarte utilă pentru vindecarea rănilor uşoare (arsuri, tăieturi, înţepături de insecte). Mai este recunoscută şi pentru acţiunea ei benefică în răceli, răguşeli, tuse, laringite, bronşite, astm. Ajută și la tratarea ulcerului gastric sau a varicelor.

Uz intern: poţi prepara în casă sirop de pătlagină. Se face o infuzie din două-trei linguri de frunze uscate sau proaspete la o cană cu apă. Se lasă la răcit, după care se adaugă miere (trei părţi miere la o parte ceai de pătlagină). Pentru ceai, se prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.
Uz extern: terciul de plantă se aplică direct pe zona afectată.
Când o recoltezi: Se culege frunza în aprilie-mai, înainte de înflorire.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton