Epidemiologul Octavian Jurma: săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20.000 de cazuri noi de COVID-19

De Unica.ro, pe

Epidemiologul Octavian Jurma a avertizat că numărul de cazuri noi de COVID-19 este în creștere, și ar putea depăși 20.000 de infectări pe zi peste o săptămână.

Octavian Jurma crede că sâmbătă ar putea să fie depăișit recordul de cazuri noi din valul patru al pandemiei. În următoarele zile, expertul crede că va fi depășit pragul de 25.000 de cazuri – adică vârful prognozelor optimiste pentru al cincilea val de pandemie.

„Așa cum ne-am obișnuit din valul Delta, testările vor scădea în următoarea perioadă în încercarea de a tempera creșterea aparentă însă presiunea ascendentă va face ca numărul zilnic de cazuri să crească până la sâmbată, când e posibil să depășim recordul din valul 4-Delta”, a subliniat Octavian Jurma într-o postare pe Facebook, citat fiind de Libertatea.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că va crește capacitatea de testare: „Creștrea testării va continua, vom ajunge săptămâna viitoare la peste 100.000 de teste și implicit va crește și numărul de persoane detectate”.

Citește și: Alexandru Rafila a recunoscut: „Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia”

Citește și: Studiu: COVID-19 provoacă probleme de memorie chiar și în cazurile ușoare de boală

Citește și: Care sunt simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”

Citește și: Alexandru Rafila, despre creșterea geometrică a numărului de copii cu COVID-19: „Sunt informații neadevărate”

Epidemiologul Octavian Jurma estimează o creștere mare pentru săptămâna următoare: „Săptămâna viitoare vom vedea valori zilnice peste 20.000 de cazuri noi încă de marți și e posibil să trecem și de pragul de 25.000 de cazuri noi, care era vârful prognozei optimiste”.

Tot el a atras atenția asupra faptului că varianta Omicron este mai periculoasă decât varianta Delta pentru copii, estimând că numărul de internări în rândul minorilor ar putea crește.

„Până la finalul săptămânii vom depăși vârful de internări în rândul minorilor din valul Delta”, a afirmat Jurma. „Omicron se dovedeşte mai periculos decât Delta pentru copii. Dacă rata de creştere a internărilor copiilor se menţine, săptămâna viitoare e posibil să vedem chiar depăşirea pragului de 1.000 de copii internaţi în medie pe zi”.

Epidemiologul a mai vorbit și despre faptul că variantele Omicron și Delta de coronavirus pot să coexiste pentru o perioadă, aducând drept exemplu felul în care, din cele 59.000 de cazuri de COVID-19 de săptămâna trecută, aproape 14.000 erau cauzate de varianta Delta.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!