Dacă slăbeşti scapi de boli

.

Grasă şi frumoasă? S-au dus vremurile acelea. Acum, e la moda sănătatea. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, asta e important. Grăsimea în exces, la fel ca şi lipsa ei sunt aducătoare de boală.
Mai mult de jumătate dintre români sunt supraponderali. 20% dintre obezi au diabet zaharat, 40% sunt diagnosticaţi cu hipertensiune arterială, iar peste 80% dintre copiii provenind din familii „cu greutate” au un risc crescut să devină obezi la vârstă adultă. Mai mult decât atât, kilogramele în plus cauzează şi afecţiuni ale articulaţiilor, oaselor, inimii şi vaselor de sânge. Toate sunt boli grave, cu risc major de deces, dacă nu sunt tratate corespunzător. Iar primul pas este pierderea greutăţii în exces.

De ce să te temi

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează obezitatea printre primii 5 factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rata mortalităţii, alături de: subalimentaţie, sex neprotejat, alcoolism, igienă deficitară. dr. chirurg Bogdan Moldovan, şef de secţie la Spitalul Sf. Constantin din Braşov, Centru de excelenţă în chirurgia obezităţii.
Obezitatea este responsabilă de apariţia unor boli precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoză hepatică, creşterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar şi tulburări de fertilitate la femei şi de potenţă sexuală la bărbaţi. O parte din această patologie produsă de excesul ponderal se ameliorează sau poate chiar dispărea odată cu pierderea în greutate. S-a şi dovedit că 80% dintre pacienţii cu diabet zaharat au scăpat de medicaţia necesară, doar slăbind.
Cu alte cuvinte, eliminarea kilogramelor în plus vindecă. Obezitatea însăşi este o boală şi trebuie tratată ca atare. Afectează atât adulţii, cât şi bătrânii, tinerii şi chiar copiii. Grav este că, în România, numărul copiilor obezi înscrişi în învăţământul primar s-a dublat în ultimii 8 ani, în ciuda eforturilor de promovare a stilului de viaţă sănătos. Tratamentul eficient presupune echipe de medici de diferite specialităţi, de la internişti şi nutriţionişti, la psihoterapeuţi şi chiar chirurgi.

Există soluţii

„În România, obezitatea înregistrează o creştere alarmantă atât a numărului de cazuri, cât şi a severităţii lor. Cele mai eficiente tratamente sunt cele chirurgicale, cu o rată de succes de peste 90%. Obezitatea în rândul copiilor este din ce în ce mai des întâlnită, la vârste tot mai fragede, şi cu excese ponderale de două, trei şi chiar patru ori greutatea normală a copilului!”, avertizează dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurg cu competenţă în chirurgia laparoscopică. De altfel, chirurgia metabolică, recunoscută pe plan mondial ca fiind cea mai eficientă soluţie pentru tratarea bolilor de nutriţie şi a obezităţii, a făcut ca şi pe la noi 80% dintre pacienţii astfel trataţi să obţină rezultate remarcabile în controlul diabetului.

Riscurile sunt mari

„Atacul de cord, insuficienţa cardiacă congestivă, hipertensiunea, moartea subită cardiacă, angina pectorală şi ritmul cardiac anormal sunt afecţiuni care apar mai des la cei care au o greutate peste limita normală, faţă de cei care menţin un indice de masă corporală sănătos. Obezitatea măreşte de multe ori riscul de boli de inimă din cauza nivelului de lipide din sânge, care creşte la pacienţii obezi şi apoi, la rândul său, creşte nivelul trigliceridelor şi reduce «colesterolul bun».
În acelaşi timp, persoanele cu o cantitate excesivă de grăsime corporală au niveluri mai ridicate de trigliceride şi «colesterol rău», precum şi un nivel mai scăzut de «colesterol bun» în sânge. Această reţetă creează condiţii optime pentru dezvoltarea bolilor de inimă.”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton