Home > Sănătate > Cum ai grijă de pielea ta în sezonul rece
Cum ai grijă de pielea ta în sezonul rece
.
Iarna ne afectează pielea mai mult decât ai crede. Uscăciunea, mâncărimile și iritațiile sunt doar câteva dintre efectele frigului, ale vântului, căldurii din interior și ale lipsei de umiditate. Chiar și petrecerea timpului în fața șemineului sau banalul duș poate usca pielea. Din fericire, ai la dispoziție câteva modalități prin care poți combate efectele neplăcute ale sezonului rece.
Bea apă
Apa este recomandată tot timpul anului. Dacă vara te hidratezi pentru că faci sport sau recuperezi fluidele pierdute prin transpirație, iarna consumul de apă contribuie la hidratarea pielii și reduce din agresivitatea mediului (vânt, ger, căldură). Dacă doi litri de apă înseamnă prea mult pentru tine, poți consuma și ceaiuri. Cele de ghimbir și lămâie, de exemplu, au proprietăți hidratante.
Protejează-te de efectele nocive ale vremii
Iarna poate afecta mai mult pielea prin comparație cu alte sezoane. Temperaturile extreme, gerul și vântul reprezintă factori de risc pentru dermatita atopica. Pentru a preveni apariția unor afecțiuni ale pielii, este recomandat să ai grijă de tine. Poartă o eșarfă pentru a proteja pielea delicată a gâtului și mănuși.
Cum lâna este un factor iritant pentru piele, optează, în schimb, pentru materiale antialergice, așa cum sunt lâna de alpaca sau cașmirul. Lâna clasică poate produce iritații din cauza lanolinei conținute. Aceasta este un strat care seamănă cu ceara și acoperă firele părului de oaie; prezența lanolinei poate cauza iritații pentru persoanele sensibile. O altă explicație poate fi grosimea fibrei de lână, care, se freacă de piele și poate duce la apariția iritațiilor. De asemenea, iritațiilor pot apărea pe fondul unor fibre de proastă calitate sau din cauza expunerii lânii la tratamente chimice intense. Lâna merino, prin comparație, este tratată iar fibrele sunt ceva mai fine, producând reacții alergice doar în cazuri excepționale.
De asemenea, este bine să porți haine cât mai comode din materiale non-iritante. Dacă temperaturile sunt scăzute și nu ai de ales, pune sub puloverul din lână o maletă din bumbac.
Alege loțiunile antibacteriene cu grijă
Aceste produse conțin alcool sau alte substanțe care pot usca pielea și mai mult. Alege produse cu textură cremoasă sau aplică imediat după curățare o cremă hidratantă grasă. Astfel, se va preveni eliminarea uleiurilor produse în mod natural de piele.
Supele, salatele de legume, laptele și sucurile de fructe hidratează și oferă nutrienții de care ai nevoie în această perioadă. Mai mult, dacă ai pielea uscată, consumă alimente bogate în grăsimi sănătoase, așa cum sunt nucile, uleiul de măsline și avocado. Grăsimile sănătoase ajută la menținerea unei pieli suple, elastice și hidratate. Redu, totuși, consumul de alcool și cafeină. Acestea sunt diuretice și pot duce la deshidratare, uscând și mai mult pielea.
Exfoliază pielea
Dacă ai pielea uscată și iritată, exfolierea este probabil ultimul lucru la care te gândești. Prin exfoliere se elimină celulele moarte și se stimulează regenerarea altora noi, precum și absorbția mai ușoară a produselor de îngrijire. Ai grijă însă! Dacă ai tenul normal, îl poți exfolia o dată pe săptămână pe durata iernii, pe cel gras, de maximum două ori, iar dacă ai tenul sensibil sau foarte uscat, exfoliază-l la 10-14 zile și doar cu produse adaptate tipului de piele.
Scurtează durata dușului
După o zi lungă de muncă, un duș fierbinte sau poate chiar o baie cu spumă poate reprezenta cadoul perfect, pe termen scurt, cel puțin. Din păcate, apa fierbinte deshidratează pielea și elimină uleiurile produse în mod natural de corp. De asemenea, dacă petreci prea mult timp sub apa fierbinte a dușului, există riscul de apariție a iritațiilor și de înroșire a pielii.
Folosește o loțiune hidratantă și aplic-o imediat după duș/baie
Alege cu atenție loțiunea de corp și crema de față. Pentru a menține apa „captivă” în piele, optează pentru o loțiune de corp pe bază de ulei (de exemplu, una pe bază de unt de shea sau ulei de măsline). Aplic-o imediat după duș sau baie și nu uita de mâini și picioare. Dacă ai rămas fără loțiune de corp, poți folosi câteva picături de ulei de cocos „sustrase” din bucătărie. Pentru călcâie, folosește o cremă pe bază de glicerină.
Mai mult, înainte de fiecare ieșire din casă, aplică o cremă de mâini și maseaz-o ușor până la intrarea completă în piele. Ulterior, pune-ți mănușile.
Adaptează rutina de îngrijire a tenului la sezonul rece
Pe parcursul lunilor de iarnă folosește demachiant sub formă de cremă și redu soluțiile astringente. Acestea conțin alcool și pot deshidrata tenul. După curățarea de seară, aplică o cremă hidratantă de noapte.
Nu uita de buze. Aplică un balsam pe bază de vaselină sau ceară; astfel de ingrediente mențin buzele hidratate și previn crăparea lor.
Folosește produse de protecție solară
Poate că aplici zilnic loțiunea cu factor de protecție UV în lunile de vară, însă astfel de produse sunt esențiale și iarna. Asigură-te că aplici crema pe față, gât și mâini și optează pentru un produs cu o protecție de cel puțin SPF 30. Dacă mergi la schi, este recomandat să reaplici la fiecare două ore. Nu uita să aplici protecția și pe zone ușor de ratat, cum ar fi spatele gâtului, buze, urechi sau bărbie.
Instalează un umidificator
Folosirea unui umidificator acasă sau la birou este necesară deoarece funcționarea continuă a caloriferelor reduce gradul de umiditate din aer. Aerul uscat, la rândul său, poate cauza iritații ale pielii sau poate duce la complicații respiratorii în cazul persoanelor sensibile. Ca o alternativă la umidificator, poți pune un vas cu apă pe calorifer sau poți folosi un difuzor de aromoterapie. Astfel, vei beneficia de umiditate și de un miros senzațional în întreaga încăpere.
Fă mișcare
Este greu să te ridici de sub pătura moale și să ieși afară în frig. Cu toate acestea, mersul, alergatul sau alte exerciții fizice ușoare sau moderate cresc ritmul inimii, iar aceasta pompează mai mult sânge către organe și țesuturi. În acest context, mișcarea face ca sângele încărcat cu nutrienți să ajungă mai ușor la piele.
Bineînțeles că după ce revii acasă este bine să te schimbi imediat pentru a evita apariția iritațiilor pielii. Dacă bluza, pantalonii, mănușile sau șosetele devin umede, dă-le jos cât mai repede posibil.
În timpul iernii, glandele sudoripare, cele care produc uleiurile naturale și vasele de sânge din corp, încep să se contracteze. Urmează sfaturile de mai sus, iar pielea ta își va recăpăta strălucirea naturală.
Sursă foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat împreună cu Secom