Pătrunjel, leuştean, rozmarin, scorţişoară, ardei iute… Sunt o mulţime de condimente şi plante aromatice care nu numai că dau savoare mâncării, dar îţi şi fortifică organismul. Accelerează digestia, reduc pofta de mâncare şi chiar previn diverse forme de cancer.
► PĂTRUNJELUL
Atât de des folosit la asezonarea ciorbelor şi a salatelor, este de fapt un bonus pentru dieta şi sănătatea ta. Este un condiment care are multe vitamine şi minerale, este detoxifiant, reglează menstruaţia, dă energie şi îndepărtează stările de depresie. Cel mai indicat este să consumi pătrunjelul proaspăt, în salate.
► LEUŞTEANUL
Acest condiment, nelipsit la prepararea borşurilor, are efect de calmare, înlătură stresul şi previne depresiile. Pentru o acţiune rapidă şi puternică, poţi consuma frunzele proaspete presărate în ciorbe şi salate.
► ROZMARINUL
Este o plantă cu miros puternic, folosită în preparatele culinare încă din antichitate. Presărat pe cartofii făcuţi la cuptor, pe legumele la grătar sau pe friptură, rozmarinul dă o aromă deosebită mâncării şi este foarte sănătos. Conţine antioxidanţi datorită cărora protejează împotriva răcelii, scade febra şi energizează. În plus, minimalizează sau chiar elimină substanţele cu potenţial cancerigen care se formează la gătirea anumitor preparate. Un studiu realizat de Universitatea din Kansas (SUA) a indicat că friptura de vită presărată cu rozmarin înainte de a fi pusă pe grătar reduce cu peste 30% substanţele cancerigene care se formează prin prepararea cărnii pe grătar.
Deşi e o plantă destul de puţin consumată, cel puţin în bucătăria românească, tarhonul poate înlocui cu succes sarea, ajută la regenerarea ficatului (mai ales după perioade de exces alimentar cu grăsimi şi băuturi alcoolice), stimulează pofta de mâncare şi digestia. Poţi consuma tarhonul în mâncare sau sub formă de ceai.
► ARDEIUL IUTE
Pe lângă gustul deosebit pe care îl dă mâncării, ardeiul iute are numeroase beneficii asupra organismului. Consumul acestuia poate să ridice rata metabolică cu până la 23% pentru aproape trei ore, indică cercetările specialiştilor. Astfel, se crede ca poate să reducă celulita, motiv pentru care există deja pe piaţă produse cosmetice cu extract de ardei, destinate celor care vor să scape de depunerile de grăsime. Totodată, acest condiment scade nivelul de zahăr din sânge, ajută la sănătatea inimii, la circulație, subțiază sângele şi protejează împotriva atacurilor cerebrale. Reduce inflamaţiile, are efect terapeutic şi calmant, ajută la eliberarea căilor nazale, limitează răspândirea cancerului de prostată şi scade riscul de cancer de stomac.
Presară scorţişoară pe prăjituri, cereale, orez sau în cafea. Gustul e de vis, dacă îţi place aroma acestui condiment, iute şi uşor dulceag. De asemenea, un studiu recent a indicat că persoanele care au adăugat o linguriţă cu vârf într-un desert au resimţit o creştere mult mai lentă a glicemiei, decât cei care au mâncat desertul simplu. Scorţişoara echilibrează şi stabilizează nivelul glicemiei.
Foto: Thinkstock