Comisia Europeană cere extinderea certificatului verde cu un an pentru călătoriile în blocul comunitar

.

Comisia Europeană a propus extinderea certificatului verde COVID-19 până în data de 30 iunie 2023 în cazul călătoriilor în blocul comunitar.

În UE, certificatul verde atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR. Regulamentul prevede valabilitatea documentului până în data de 30 ianuarie 2022 în momentul de față, conform Agerpres.

„Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, citat de Libertatea.

Totodată, Comisia Europeană a inclus în propunerea sa și includerea anumitor teste antigen printre testele care pot fi emise pentru certificatul verde. O altă propunerea este aceea de a garanta că certificatele de vaccinare arată numărul corect de doze administrate în orice stat membru UE, nu doar în țara care emite certificatul, în condițiile în care uneori apar neconcordanțe pe certificatele celor care nu închie schema de vaccinare în aceeași țară.

Citește și: OMS Europa, mesaj optimist: „Suntem într-o situație de încetare a focului”

Citește și: Cum influențează traumele din copilărie atitudinea oamenilor față de vaccin și restricții

Citește și: Studiu: expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu coronavirus

Citește și: Pandemia a adus cel mai mare exces de mortalitate de la Primul Război Mondial încoace pentru trei țări din Europa

În plus, Comisia Europeană a sugerat ca certificatele de vaccinare să poată fi emise și pentru persoanele care participă la testele clinice. Această măsură are „ca obiectiv susţinerea dezvoltării şi evaluării continue a vaccinurilor anti-COVID”.

De la data de 1 februarie, certificatele verzi care au depășit nouă luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID-19 expiră. Pentru obținerea unui nou certificat este necesară efectuarea dozei booster, conform unei noi reguli stabilite de Comisia Europeană.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton