Ce ne sfătuiesc doctorii de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

.
Peste 7 milioane dintre români suferă de hipertensiune arterială și doar 59% dintre ei urmează un tratament. Potrivit studiului SEPHAR III, hipertensiunea arterială generează 45% din totalul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare și 51% dintre cele asociate accidentelor cerebrale.

Speranța de viață în România este cu 10 ani mai redusă decât în țările Uniunii Europene, situație datorată în mare parte bolilor cardiovasculare. De Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, sărbătorită anual pe 17 mai, Societatea Română de Cardiologie trage un semnal de alarmă asupra prevalenței hipertensiunii arteriale în România.

Reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți

Hipertensiunea este principalul factor care generează apariția bolilor cardiovasculare. Creșterea presiunii sângelui peste limita normală poate cauza afecţiuni ale inimii, creierului, rinichilor, ochilor și poate evolua fără simptome. Dacă nu este tratată, hipertensiunea arterială poate duce la invaliditate, infarct sau atac cerebral.

O tensiune arterială de 120/80 mmHg este considerată a fi optimă, iar valorile care depășesc 140/90 mmHg indică o tensiune arterială mărită. Factorii asociați hipertensiunii arteriale sunt istoricul familial, consumul excesiv de sare, obezitatea și diabetul.

Mulți români nu știu că au hipertensiune arterială. Nu există simptome și unii oameni află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de tensiunea arterială crescută, decese care ar putea fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp.”, a declarat azi Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie, în cadrul unei conferințe organizate de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale.

Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale 17mai

Fotografie de la Conferința Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

Hipertensiunea arterială poate fi depistată printr-o simplă măsurare a tensiunii și poate fi prevenită şi controlată prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Cum ții hipertensiunea sub control

  • Măsoară-ți tensiunea constant și consultă doctorul
  • Redu cantitatea de sare pe care o consumi zilnic (necesarul recomandat este de 6g/zi)
  • Consumă fructe și legume proaspete, bogate în potasiu
  • Creează-ți o rutină care să implice minim 30 de minute de mișcare pe zi
  • Menține o greutate a corpului tău în limite optime
  • Consumă cantități moderate de alcool și renunță la fumat
  • Relaxează-te și ai grijă de numărul de ore de somn

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este un eveniment anual inițiat în 2005 de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League) și are ca obiectiv major creșterea conștientizării efectelor hipertensiunii arteriale, o afecțiune responsabilă pentru jumătate dintre bolile cardiovasculare.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton