Obiceiurile alimentare se reflecta în energia pe care o ai, în starea de sanatate si în menţinerea unei greutaţi normale. De aceea e bine sa consumi si peste sau fructe de mare, benefice organismului. Îţi prezentam tipurile cele mai bune si cantitaţile recomandate de specialistul în nutriţie.
Pestele si fructele de mare sunt alimente importante pentru sanatatea organismului, motiv pentru ca re nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamânal. Pestele reprezinta o sursa foarte buna de proteine de calitate, cu o valoare nutritiva mare si un profil echilibrat de grasimi. De asemenea, e esenţial sa acordam o atenţie sporita sursei de provenienţa a pestelui cumparat, sa fi e de captura, nu de cultura si sa fi e pescuit în ape cât mai nepoluate.
Între speciile indicate pentru consum sunt pestii de dimensiuni mici, ca sardine, macrou, hering, biban, dar si pastrav, somon de Atlantic ori salau. Apoi, fructele de mare, cum sunt creveţii, caracatiţa, scoicile sunt considerate delicatese si sunt bune inclusiv în dietele de slabire, cu rezultate foarte bune. Prepararea acestora trebuie sa fi e fa cuta corespunzator si, de asemenea, e esenţial ca fructele de mare sa fi e mâncate în cantitaţi moderate.
Explicaţia consta în faptul ca ele se digera destul de greu si pot reprezenta un stres asupra fi catului, daca sunt consumate în exces. Ca o regula generala, fructele de mare pot fi incluse în meniu de una pâna la de trei ori pe saptamâna fara probleme, câta vreme nu sunt prajite la temperaturi înalte, în ulei încins, si se respecta cantitatea indicata de proteine pe zi.
Pangasius este pe „lista neagră”
Despre pestele pangasius au fost si continua sa fi e controverse. „Traieşte în ape extrem de poluate, cu o crestere forţata, accelerata, bazata pe hrana concentrata, hormoni si antibiotic. Nu îl recomand pentru consum în programele mele de dieta”, spune specialistul în nutriţie Cori Gramescu.
Pestele oceanic este o alegere buna
Spre deosebire de pangasius, pestele oceanic se numara între tipurile indicate, singura menţiune fiind sa nu fi e o alegere exclusiva. Cea mai buna soluţie este de a alterna între ton, somon, rechin sau halibut cu macrou, hering, sardine ori sprot. În acest fel nu exista pericolul de a consuma cantitaţi semnifi cative de metale grele prin ingestia de peste oceanic mare, afl at la vârful lanţului trofic.
Cantitatea corectă: maximum 200g
„Porţia nu trebuie sa depaseasca gramajul recomandat de proteine pentru o masa, ceea ce înseamna ca este bine sa nu se consume mai mult de 200 g de peste sau de fructe de mare. Excesul de proteine nu este benefic pentru organism, aşa ca este important sa nu ne suprasolicitam rinichii cu proteine, fie ele din peste sau carne rosie.”