Despre contracepție nu este niciodată inutil să afli mai multe și să fii perfect informată despre metodele de contracepție pe care le poți folosi cu succes și cât de eficiente sunt cele clasice. Ne-am documentat și iată ce am aflat:
Dacă ne referim la protecția sexuală, ai la dispoziție trei tipuri de metode contraceptive, ne explică doctorulMirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală, Planifică Neprevăzutul. Și anume, e vorba de cele care presupun utilizarea pe termen lung, cele care se utilizează cu foarte puțin timp înaintea sau pe durata contactului sexual și cele pe care le folosești în situații de urgență, după un contact sexual neprotejat, pentru a evita o sarcină.
Dar cât de bine funcționează metodele contraceptive care se folosesc în timpul contactului sexual sau exact înaintea acestuia? Cercetarea Emergency Contraception Study, realizată de compania de cercetare globală Millward Brown, cu sprijinul Gedeon Richter, arată că 50% dintre femeile din România preferă să nu întrerupă actul sexual pentru a folosi o metodă contraceptivă.
Datele disponibile indică faptul că metodele contraceptive cu administrare și utilizare pe termen mediu și lung – pilulele contraceptive, steriletul, diafragma, patch-ul etc – au o rată de eficiență net superioară acelor metode protecție ce se folosesc ad-hoc sau ca barieră, în preajma sau pe durata contactului sexual.
Metoda retragerii și metoda calendarului reprezintă două dintre cele mai frecvente alegeri ale cuplurilor care vor să evite o sarcină nedorită. Din păcate, acestea sunt și două dintre metodele cu gradul de risc cel mai ridicat și care se finalizează, adesea, cu o sarcină neprevăzută.