Numeroase studii au stabilit o legătură între igiena orală precară și apariția unor boli grave. Vezi care sunt și ce trebuie să faci pentru a rămâne sănătoasă.
Cele mai comune afecțiuni cauzate de igiena orală precară sunt gingivita și paradontoza, manifestate prin inflamarea gingiilor și o sensibilitate crescută a oaselor care susțin dinții. Placa bacteriană duce la infectarea gingiilor și a dinților, iar la final ajunge să afecteze și țesutul care susține dinții. În această situație, bolnavul ajunge să își piardă dinții. Gingivitae și paradontoza îți pot slăbi organismul și pot duce la numeroase probleme de sănătate.
Demență
Igiena orală precară a fost legată și de un risc crescut de apariție a demenței, mai ales la pacienții bătrâni. Cercetătorii de la Universitatea din Columbia au analizat un grup de persoane peste 60 de ani, iar cei care nu aveau grijă de dinții lor au scos un punctaj mai mic la teste de memorie, fiind predispuși la demență. Specialiștii susțin că o bacterie care se găsește în cavitatea bucală ajunge la creier și favorizează apariția bolii Alzheimer.
Boli cardiovasculare
Multe studii au arătat că bacteria care provoacă paradontoză se dezvoltă în multe afecțiuni cardiovasculare, precum boli de inimă și accidente vasculare. Sângerarea gingiilor permite bacteriilor să ajungă în sistemul circulator și să circule fără probleme prin tot organismul, potrivit e-deneducation.com. Odată ajunse acolo, afectează trombocitele, favorizând blocarea trombocitelor și crescând riscul de infarct. În alte cazuri, bolile gingiilor duc la apariția atacurilor cerebrale și a bolii coronariene.
Boli pulomonare și respiratorii
Cercetătorii au stabilit o legătură și între bacteriile din gură și infecțiile respiratorii. Mai multe studii au arătat că igiena orală precară favorizerază apariția bollii pulmonare obstructive, caracterizată prin limitarea fluxului de aer spre plămâni.
Aproape jumătate din cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusi, dar bacteria Streptococcus pneumoniae este responsabilă de apariția celei mai severe forme de pneumonie. Femeile, bătrânii, pacienții cu boli cronice și diabeticii au un risc mai mare de a o face, dacă au o igienă orală precară.
Un studiu al cercetătorilor de la Harvard a stabilit o legătură între igiena orală precară și cancerul pancreatic. Potrivit specialiștilor, bărbații care au suferit de boli ale gingiilor aveau un risc cu 64% mai mare să facă cancer pancreatic decât cei care nu au avut astfel de probleme. Aceeași situație este valabilă și pentru persoanele care și-au pierdut dinții, deoarece sunt mai predispuși la inflamarea gingiilor, situație în care corpul produce mai multe proteine reactive. Proteinele reactive fac parte din răspunsul inițial al sistemului imunitar la inflamații persistente și au fost legate de cancerul la pancreas.
Igiena orală precară a fost legată și de apariția unor probleme de sarcină și un risc mai mare de a face artrită reumatoidă. Spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosește ață dentară și apă de gură și te vei proteja de boli grave.