Indicele de masă corporală şi greutatea arătată de cântar nu sunt întotdeauna măsuri exacte ale succesului într-o cură de slăbire. Analiza corporală îţi poate spune mai multe despre corpul tău.
Indicele de masă coporală se calculează ca raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii, se foloseşte de mult timp şi este considerat o unealtă utilă pentru a stabili dacă o persoană îşi riscă sănătatea din cauza obezităţii sau dacă a făcut progrese în cura de slăbire.
Un IMC sub 18,5 arată că esti subpoderală. Între 18,5 şi 25, ai o greutate normală, între 25 şi 30 eşti supraponderală, iar un IMC mai mare de 30 arată că eşti obeză.
Această metodă are, însă, un mare defect: depinde de greutatea pe care o arată cântarul, iar aceasta nu este întotdeauna un indice exact al cantităţii de grăsime din corp.
Se ştie deja că IMC nu poate fi folosit în cazul sportivilor de performanţă pentru că ei pot avea o musculatură foarte dezvoltată, care „trage” greu la cântar. Un sportiv poate avea un IMC peste 30 fără a fi obez, ci doar „plin de muşchi”.
Însă acelaşi lucru poate fi valabil şi în cazul oamenilor obişnuiţi, mai ales dacă fac şi mişcare. Este posibilă şi varianta inversă: cântarul îţi arată o greutate normală, dar mare parte din ea este grăsime, iar muşchii sunt mai puţin dezvoltaţi.
O unealtă mult mai eficientă în stabilirea gradului de obezitate şi al progreselor făcute în cura de slăbire este analiza corporală realizată cu ajutorul impedanţei bio-electrice (BIA).
Chiar dacă sună pompos, procesul este simplu, după cum ne-a explicat Ciprian Olteanu de la salonul Oltik Sana din Iaşi. Te urci pe un aparat asemănător cu un cântar şi te ţii cu mâinile de două mânere ataşate. Astfel ai patru electrozi pe tălpi şi câte doi în fiecare mână.
Aparatul transmite un impuls electric slab, care nu este deloc dureros. Fiecare tip de ţesut (osos, adipos, muscular) opune o rezistenţă diferită atunci când e străbătut de curentul electric, iar aparatul dedicat poate măsura această rezistenţă. De exemplu, ţesutul muscular opune o rezistenţă mai mică decât grăsimea.
Astfel, spune Ciprian Olteanu, aparatul poate stabili procentele de grăsime pe segmente (mâna stângă, piciorul drept, trunchi, etc.), masa musculară pe segmente, procentul de apă, metabolismul bazal, dar şi procentul de grăsime viscerală (grăsimea localizată printre organele interne).
Reprezentantul salonului mai spune că procentul de grăsime normal pentru o femeie până în 40 de ani este între 21% şi 28%. Un bărbat de aceeaşi vârstă ar trebui să aibă în corp între 8% şi 19% grăsime. Procentul de apă ideal este de 45-60% pentru femei şi 50-65% pentru bărbaţi.
Analiza corporală trebuie făcută la începutul şi în timpul unui program de slăbire sau de fitness, mai spune Ciprian Olteanu, pentru a ne putea da seama de rezultatele obţinute. Tehnica BIA îţi poate spune cum a evoluat, în timpul regimului, compoziţia corporală şi dacă ai folosit o tehnică bună pentru că în unele cure de slăbire, poţi să scazi în greutate fără să pierzi grăsime, ci doar masă musculară ceea ce, evident, nu-şi doreşte nimeni.
Analiza coporală prin metoda impedanţei bio-electrice se poate face în saloanele de înfrumuseţare care deţin un dispozitiv special şi, de obicei, este inclusă în preţul abonamentelor la împachetări, masaj, electrostimulare, etc.