Ca să nu îţi petreci Paştele în pat, ai grijă să alegi ouă proaspete, să le păstrezi cum se cuvine şi să le găteşti la temperaturi suficient de înalte. Ouăle se strică foarte uşor.
Ciocneşti câte un ou roşu cu toţi membrii familiei, cu musafirii şi cu cei la care te duci în vizită, aşa că ai toate şansele să depăşeşti cu mult porţia zilnică de ouă. Aşa că mulţi se întreabă, probabil, dacă şi de sărbători trebuie să ne abţinem de dragul sănătăţii.
Deşi ouăle au fost mult timp considerate periculoase, în ultimii ani ele au fost reabilitate. O persoană sănătoasă nu are de ce să se abţină pentru că, în mod sigur, colesterolul nu va creste şi nici ficatul nu va avea de suferit în cele câteva zile de sărbători. Sau, cel puţin, nu din cauza ouălor.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) anunţă, pe site-ul desprepui.ro, că oul este unul din cele mai hrănitoare alimente, reprezentând o sursă importantă de energie şi nutrienţi. Astfel, un ou cu greutatea de 50 grame conţine aproximativ 100 de calorii, la fel ca 150 grame de lapte sau 40 grame de carne.
De asemenea, spun specialiştii UCPR, oul este bogat în fosfor asimilabil, calciu, grăsimi, vitamine şi fier – un ou asigură 30% din necesarul zilnic de fier.
Totuşi, ne avertizează crescătorii de păsări, aceste calităţi se pot transforma uşor în pericole, dacă nu ştim cum să alegem, să păstrăm şi să gătim ouăle, acestea fiind produse uşor alterabile, care suferă modificări importante dacă sunt ţinute în condiţii nefavorabile.
Cum alegi ouăle proaspete
Ouăle stricate sau contaminate cu diverşi patogeni sunt periculoase în special pentru copii, bătrâni, bolnavi cronici şi persoane cu imunitatea scăzută. Dacă un om sănătos ar putea să suporte uşor o toxiinfecţie alimentară, pentru cei mai sensibili o asemenea boală ar putea fi gravă.
Ouăle păstrate sub cerul liber sau expuse razelor solare se strică foarte uşor. De aceea, este indicat să le cumperi din supermarket, unde sunt ţinute la frigider, în spaţii curate.
Cei de la UCPR ne sfătuiesc să cumpărăm ouă cu coaja întreagă, nefisurată, curata, mată, aspră, fără pete sau pori vizibili, cu cuticula intactă şi fără neregularităţi. Bineînţeles, coaja nu trebuie să fie spartă sau crăpată. Pot fi vechi sau alterate ouale cu coaja lucioasă, unsuroasă, pătată, cu pori măriţi.
Cum le păstrezi
Dacă ai cumpărat ouă proaspete, asta nu înseamnă că eşti ferită de pericole. Contează şi felul cum le păstrezi, acasă. Ele se ţin neapărat la frigider – de preferat nu în uşa frigiderului, unde temperatura este mai ridicată – în cartonul în care au fost cumpărate şi se consumă la maxim trei săptămâni.
Dacă s-a spart sau s-a fisurat coaja, oul fie se pregăteşte imediat, fie se aruncă, pentru că o coajă spartă este o portiţă de intrare pentru patogeni.
De asemenea, crescătorii de păsări ne avertizează că oul nu se freacă şi nu se spală cu materiale aspre pentru că astfel se distruge cuticula exterioară, ceea ce favorizează pătrunderea germenilor prin coajă.
Cum le pregăteşti
Din păcate, există întotdeauna şansa ca ouăle să fie contaminate deja cu patogeni, aşa că este bine să fii prevăzătoare şi să le găteşti cum se cuvine. Ouăle se pregătesc termic până când albuşul şi gălbenuşul se întăresc. Ouăle fierte trebuie să aibă gălbenuşul tare, iar omleta trebuie să fie bine „închegata”. Drobul, budinca sau alte mâncăruri ce conţin ouă trebuie gătite la cel puţin 72 de grade Celsius. De asemenea, ouăle fierte, omletele sau mâncărurile ce conţin ouă nu se păstrează la frigider şi nu trebuie să rămână la temperatura camerei mai mult de două ore. După două ore fie se reîncălzesc, fie se pun la frigider.