Nivelul de fericire creşte atunci când îţi faci planuri de vacanţă, dar scade până la întoarcere şi ajunge să fie comparabil cu cel al colegului de birou care nu şi-a luat concediu.
Potrivit unui studiu recent, vacanţele nu ne revigorează starea de spirit aşa cum am crede.
Cercetătorii au analizat nivelul de fericire a 1530 subiecţi înainte şi după încheierea unei vacanţe petrecute într-o destinaţie specială, arată livescience.com. Nivelul de fericire a fost mai apoi comparat cu cel colegilor de birou care nu şi-au luat un concediu.
Anticiparea călătoriei a îmbunătăţit starea de spirit a participanţilor care se pregăteau de plecare, comparativ cu cea a colegilor care rămâneau la birou.
După încheierea vacanţei însă, nivelul de fericire al celor întorşi din călătorie era asemănător cu al colegilor de birou care nu luaseră o pauză.
Fericirea de pe urma unei călătorii se află în strânsă legătură cu relaxarea, nu cu activităţile distractive din timpul vacanţei, mai reiese din studiu. Câţiva dintre participanţi şi-au îmbunătăţit uşor starea de spirit, mărturisind că au avut parte de o vacanţă extrem de relaxantă. Nivelul crescut de fericire a fost remarcat timp de două săptămâni de la întoarcerea la locul de muncă.
Motivele pentru care vacanţele nu ne revigorează starea de spirit ţin de felul în care ne petrecem timpul liber şi ne acomodăm cu reînceperea activităţii profesionale.
Spre exemplu, multe dintre noi ţinem legătura cu şeful sau colegii de muncă pe internet, chiar dacă suntem în vacanţă. După încheierea ei suntem covârşite de un număr mare de sarcini şi responsabilităţi, aşa că intrăm direct în ritmul alert de lucru.
Drept urmare, nu lăsăm fericirea să îşi atingă potenţialul maxim nici în vacanţă, nici după încheierea ei.
De aceea, experţii recomandă să îţi două, trei concedii mai scurte pe an, decât unul îndelungat.