Ai facut ce ti-ai propus?

De Alexandra Ivan, pe

A mai trecut un an, ca si cum ar fi fost o clipa. Luna decembrie e aglomerata, cu deadline-uri pe ultima suta de metri, o mie si unul de lucruri de terminat si tot atatea de planuit…
E, in egala masura, si cea mai buna perioada pentru bilanturi si pentru inceputuri noi. Mai crezi in puterea autosugestiei? Daca iti doresti suficient de mult ceva, suficient cat sa spui cu toata increderea „imi propun si voi reusi”, ai toate sansele! In 2008, promite-ti in primul rand tie si abia apoi celor din jurul tau…

Succesul tau depinde de tine


Am fost surprinsa de raspunsul dat de Rocca (solistul trupei Firma) intr-un interviu recent: Am negociat in primul rand cu noi insine! Il intrebasem care e reteta succesului trupei… Interesant formulat – si cat se poate de adevarat! Daca te astepti sa fii apreciata inainte de-a avea incredere in tine sau iti masori realizarile doar in functie de ceilalti, nu vei ajunge prea departe.

Faptul ca increderea te face frumoasa (si mai ales puternica) nu e un mit. Iti poti demonstra asta foarte simplu! Unul dintre putinele utile preluate din cultura americana se refera la asa-numitele New Year’s Resolutions. E o reteta simpla care, culmea, functioneaza in majoritatea cazurilor, cat timp e sustinuta de vointa & ambitie.

Daca iti aduci aminte, prima parte din „Jurnalul lui Bridget Jones” incepe chiar cu promisiunile pe care eroina si le face in noaptea de Anul Nou! Nu trebuie sa urmaresti schimbari dramatice, ci mai degraba pasi in fata in cariera, relatia cu iubitul/sotul/prietenii si… in relatia cu tine.

Incepe astfel: imparte o foaie de hartie in doua. Pe o coloana, noteaza toate lucrurile pozitive care ti s-au intamplat anul acesta, concentrandu-te mai mult pe cele in care ai avut un rol activ. Pe cealalta coloana, scrie tot ce ti-ai fi dorit sa faci, dar nu ai dus la indeplinire anul acesta.

Ce-ti arata balanta? Nu ne spune, pastreaza procentele pentru tine si reflecteaza la modul in care iti stabilesti scopurile – si cum le urmaresti. In noaptea dintre ani, pregateste-ti o lista cu ce-ti propui sa realizezi in 2008. Iti oferim un mic ghid al rezolutiilor de Anul Nou, restul depinde de tine!

1. Propune-ti lucruri tangibile, cu rezultate masurabile: imparte-ti traseul in pasi mici, ca sa simti satisfactia fiecarei realizari. De exemplu, nu-ti impune „vreau sa slabesc 5 kg pe luna”, parca e putin mai bine sa spui „1 kg pe saptamana si mai vedem”.

2. Incepe imediat: nu merge pe ideea ca vei trece la treaba din mai… cu cat incepi mai devreme, cu atat vei ajunge la tinta mai repede!

3. Un esec = o lectie invatata: daca anul trecut nu ai reusit sa faci ce ti-ai propus, intreaba-te ce te-a tinut departe de reusita si evita respectivii factori pe viitor!

4. Nu-ti tine rezolutiile pentru tine: spune-i unei prietene apropiate ce ti-ai propus sa faci in 2008. Cateodata vei avea nevoie de un sprijin.

5. Perfectionismul nu te ajuta aici: rar se intampla sa ajungi din punctul A direct in punctul B. E important sa-ti apreciezi realist progresele facute pe parcurs (faptul ca ai ajuns mai aproape de B).

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!