De la o vreme, ceainăriile au revenit din nou la modă. Micuţe şi cochete, acestea par interesante în topul ideilor de afaceri pentru cei care vor să investească în ceva profitabil.
Acum te poţi încălzi sau răcori cu un ceai, în funcţie de sezon, la fiecare colţ de stradă.
Chiar dacă poţi găsi în Bucureşti o mulţime de ceainării care te cheamă să guşti o licoare aromată şi frumos colorată, cele care îţi oferă un ceai „cultural”, pot fi numărate pe degete.
Pentru că este la modă să „ieşi la ceai” sau pentru că unii cunosc în profunzime cultura ceaiului şi o apreciază ca atare, ceainăriile sunt deschise pentru toţi, iar unele dintre acestea „vând” chiar şi lectură.
Dacă eşti între un prânz şi o întâlnire de afaceri, un ceai cald şi aromat poate fi o opţiune mai mult decât potrivită în zilele acestea reci.
Oricum ar fi, se poate spune că sufletul plăcerilor urbane s-a mutat în librăriile-ceainării, acolo unde ceaiului japonez se serveşte cu o carte bine aleasă.
Un ceai cu aromă de… lectură, va rog
Relaxant sau afrodisiac, verde sau roşu, puţini sunt cei care aleg să se destindă într-o ceainărie veritabilă şi un ceai bun, savurat într-un ambient liniştit.
Însă, chiar şi pentru cei puţini, pentru iubitorii de lectură, linişte şi ceai, am găsit şi recomandăm câteva locuri unde pot bea un ceai cu aromă de lectură.
Librăria-ceainărie C’arthe, deschisă relativ de curând, oferă, pe lângă gama generoasă de sortimente de ceaiuri, şi o serie de evenimente culturale, de la vernisaje, lecturi publice, ateliere de creaţie literară, cât şi concerte şi piese de teatru în serile speciale.
Aşadar, conceptul C’arthe aduce laolaltă seri de lectură şi muzică, atelierele literare şi de pictură.
În caz că ţi-ai uitat cartea acasă, în librăria de care dispune ceainăria poţi găsi literatura contemporană, română şi străină deopotrivă, iar dacă nu te tentează lectura, poţi admira vernisajele de pictură sau gravură. Librăria-ceainărie C’arthe se află pe strada C.A. Rosetti, la numărul 38 şi este deschisă zilnic de la ora 12 până la 22.
Un spaţiu plin cu cărţi şi arome îmbietoare de ceaiuri vei găsi negreşit şi La Vasiliada, care este mai mult decât o ceainărie. Un loc retras, care te „instigă” la cultură, La Vasiliada nu neglijează calitatea ceaiului şi a serviciilor pe care le oferă. Preţurile nu sunt mari, iar amplasarea este perfectă pentru cineva care doreşte să fugă de zgomotul şi aglomeraţia urbană.
Chiar şi pentru necunoscători, Sala de Lectură de la Teatrul Act este un loc cunoscut, la etajul al doilea al clădirii de pe Calea Victoriei, numărul 126.
Atmosfera este prietenoasă şi amabilă, unde cărţile emană aerul vechi cărturăresc, iar ceaiul îşi împrăştie mirosul proaspăt în tot salonul. Sala de lectură este liniştită, aproape mormântală, aşa încât uneori îţi poţi auzi propriile gânduri.
Librăria pune la dispoziţie rafturi întregi de cărţi bune, iar dacă nu apuci să citeşti una dintre cele 3.000 de volume din bibliotecă, te vei întoarce cu siguranţă aici.
La Sala de Lectură te vei relaxa complet pe pernuţele şi fotoliile moi, însă ai grijă să nu adormi în caz că nimereşti o seară cu minirecitaluri clasice de pian. În plus, cei de la ceainărie s-au gândit şi la cei care vin cu copiii, aşa încât, micuţii au un loc numai pentru ei unde pot să desezene ore în şir.
Un alt loc deosebit, Hobby Cafe, te primeşte într-o atmosferă boemă şi relaxantă, la gură celor două sobe care încălzesc localul. Deşi foarte veche, casa este o adevărată piesă arhitecturală în mijlocul oraşului, de unde poţi admira strada şi Biserica Mantuleasa, pe care Mircea Eliade le descria în operele sale.
Şi aici ai de unde alege o carte bună pentru după-amiaza de lectură, iar muzica te însoţeşte în surdină, în timp ce poţi admira şi expoziţiile de pictură expuse aici.
Pe lângă varietatea de ceaiuri exotice, la Hobby Cafe poţi să şi mănânci dacă ţi se face foame. Salată bulgărească sau de fructe, ştrudel sau îngheţată, toate sunt proaspete şi delicioase.
Localul se află pe strada Mântuleasa, însă intrarea se face din strada Negustori, numărul 34.
Cafe Deko este un alt loc rafinat şi elegant pentru cei pasionaţi de lectură. Este cea mai veche cafenea de stand-up comedy din Bucureşti şi are un spaţiu dedicat în exclusivitate actului artistic.
În afară de serile de stand-up comedy, deja consacrate, Deko găzduieşte spectacole de teatru, show-uri de improvizaţie şi concerte live, aşa că, dacă te va găzdui timp de o lectură, te va primi şi în serile de distracţie organizate aici.
Cafe Deko se află pe stradă Smârdan, numărul 30.
Cafe Verona din strada Arthur Verona sau Amsterdam Grand Cafe, din strada Covaci, te întâmpină la fel de ospitalier să răsfoieşti o carte, când ai timp, iar cea din urmă îţi pune la dispoziţie şi o colecţie impresionantă de reviste româneşti şi străine.
Clientul fidel al ceainăriei nu este neapărat omul cu ochelari care are tot timpul o carte sub braţ. Ceainăria este un loc în care te poţi retrage împreună cu prietenii, pentru relaxare, recreere, o discuţie sau un comentariu. Însă, fără şovăiala, el trebuie să respecte locul, să iubească cultura şi să îi placă ceaiul.