Brânzeturi speciale din lumea întreagă

De Unica.ro pe

Foarte mulţi oameni adoră brânzeturile, de la sortimentele clasice la cheddar, mozzarella sau altele. Cu toate acestea, dacă te-ai săturat de tipurile obişnuite de brânză…
pe care le găseşti în supermarketuri, şi ai vrea să încerci şi alte sortimente, află că sunt multe tipuri gourmet de brânzeturi peste tot prin lume pe care le poţi încerca. Iată o lista a unor brânzeturi mai neobişnuite, din diverse zone ale lumii.

Brânzeturi din Franţa

Franţa şi-a perfecţionat tehnică de a prepară brânzeturi timp de secole. Cele mai multe tipuri de brânzeturi sunt numite după regiunile sau mănăstirile unde au fost create. O alegere interesantă ar fi:

Boulette d’Avesnes – provenind din nordul Franţei, acest tip de brânză conţine condimente precum tarhon, ardei iute şi cuişoare. În momentul condimentarii branzei, ea e „spălată” cu bere.

Brânzeturi din Spania

Spania are o mare varietate de brânzeturi, produse în diverse regiuni ale ţării, precum şi în insulele Canare sau Baleare. Un tip de brânză din Spania este Majorero, o brânză făcută din lapte de capră în Insulele Canare. Majorero are o textură cremoasă şi un gust foarte aromat.

Brânzeturi din Siria

O legendă din Orientul Mijlociu spune că brânză a fost inventată de un bărbat arab care mergea prin deşert cu o butelcuţă de lapte proaspăt. Când a ajuns la destinaţie, căldură transformase laptele în brânză. Chiar dacă această legendă e adevărată sau nu, brânza a fost o modalitate importantă pentru conservarea laptelui în Orientul Mijlociu pentru mulţi ani. Un tip interesant de brânză din Siria este Nachshon Tzon, care e de regulă prăjită în ulei de măsline înainte să fie servită.

Brânzeturi din America de Sud

America de Sud e faimoasă pentru fermele sale de vite, astfel că nu e foarte surprinzător faptul că produce şi nişte tipuri de brânzeturi spectaculoase. Spre exemplu, în America de Sud găsim Reggianito, o brânză foarte sărată care conţine cristale albe, formate din aminoacizi. E perfectă pentru paste.

Brânzeturi din Cipru

Brânză Haloumi este un tip distinctiv de brânză din Cipru, albă şi cu o textură mai tare. E foarte sărată şi seamănă la gust cu mozzarella. Datorită texturii, brânză Haloumi se topeşte la temperaturi foarte ridicate, fiind astfel perfectă pentru prăjit sau copt la cuptor. Vezi si o reteta inedita de halloumi burger!

Brânzeturi din India

Brânzeturile sunt destul de rare în India, dar există câteva sortimente, printre care şi Panner, o brânză cremoasă, cu o aromă nu foarte puternică, care poate fi folosită atât în mâncăruri, cât şi în deserturi. Spre deosebire de alte tipuri de brânzeturi, Paneer nu se topeşte când e expusă la căldură.

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Brânzeturi speciale din lumea întreagă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro