Primul aparat foto romanesc

De Unica.ro, pe

Primele (si singurele) aparate de fotografiat 100% romanesti au fost lansate de Intreprinderea Optica Romana (IOR) in anul 1954. Aparatul s-a numit o perioada „Optior”, dar in 1965, in urma unui …
Primele (si singurele) aparate de fotografiat 100% romanesti au fost lansate de Intreprinderea Optica Romana (IOR) in anul 1954. Aparatul s-a numit o perioada „Optior”, dar in 1965, in urma unui „inspirat rebranding” a iesit pe piata sub numele de „Orizont Amator”.

Cu toate astea, romanii nu prea se aventurau sa-l cumpere. Pe toate cararile muntilor, la toate revelioanele in familie si in toate statiunile de la malul Marii Negre, falfaiau la gaturile fotografilor amatori aparate de provenienta ruseasca sau nemteasca. „Falfaiau” este impropriu spus pentru ca Smena, Zorki, FED si Ceaika sau mai pretentioasele Practika si Zenit nu erau nici pe departe „mici, fiabile si elegante” ca suratele lor japoneze de astazi.

Cine mai gaseste astazi un Orizont amator prin pod, nu poate decat sa se bucure si sa-l indrageasca pentru infatisarea retro si adorabiiile aberatii optice care-ti garanteaza un rezultat inedit si neasteptat. Asa cum firavele aparate Holga sau Diana au impresionat tot mapamondul prin deformarile pe care le provoaca si prin aerul lor de ratusca cea urata, sunt sigura ca daca IOR ar produce iar Orizont Amator, acesta ar fi cea mai cool jucarie fotografica.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!