Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 11 mai 2022, 16:56

Cele 7 chakre din filosofia hindusă reprezintă centrii energetici din corpul nostru, centri ai puterii psihice și emoționale. Prin cele 7 chakre, corpul, inima și mintea noastră comunică subtil cu întregul univers. Ele primesc și amplifică un flux de energie benefică și vindecătoare.

Energia universului și energia corpului uman se întâlnesc în cele 7 chakre situate de-a lungul coloanei vertebrale. Conform filosofiei hinduse, beneficiem de un număr mai mare de chakre, 21 de chakre inferioare și 7 chakre majore. Acestea din urmă sunt cele mai importante și sunt studiate intens de yoghini, de clarvăzători și de adepții filosofiei hinduse pentru a beneficia de puterea lor.

Chakrele sau centrii de energie din organism

Cuvântul chakra este un termen foarte vechi din limba sanscrită, folosit pentru a descrie centrii energetici principali din corp. Chakra înseamnă cerc, roată sau vârtej, adică un flux de energie care se desfășoară în spirală în anumite puncte din corp, situate pe linia de mijloc a coloanei vertrebrale.

Clarvăzătorii spun că chakrele au forma unor mandale sau a unor flori, fiecare diferit colorată, în funcție de energia pe care o dezvoltă.

Din fiecare chakra radiază canale energetice, ca niște raze de lumină, care se răspândesc în tot corpul. Pe măsură ce aceste chakre se deschid și primesc mai multă energie, ele devin mai puternice și amplifică sectorul pe care îl luminează. Astfel, putem beneficia de o energie binefăcătoare și vindecătoare, spre exemplu, în zona emoțiilor sau în zona subconștientului.

Cum se deschid chakrele principale

Energia subtilă care circulă prin corp face ca fiecare chakra să pulseze cu o anumită intensitate. Cele 7 chakre majore, aflate pe linia mediană a corpului sunt cele care dezvoltă inteligența și spiritualitatea, emoțiile și trăirile superioare precum iubirea, generozitatea și afecțiunea.

Energia chakrelor poate fi pozitivă, dar și negativă. Nu există chakre bune sau rele. Ele îmbină diverse energii, acumulând energia astrală și telurică, alături de energia transmisă chiar de spiritul și conștiința noastră.

Persoanele care tind spre o dezvoltare spirituală trebuie să dezvolte energia pozitivă a chakrelor, iar acest lucru se poate face prin diverse practici de meditație, prin yoga și prin echilibrarea emoțională.  

Care sunt cele 7 chakre majore ale organismului

Chakrele principale sunt situate pe linia mediană a corpului, de la baza coloanei vertebrale până la frunte. Ele reprezintă puncte de energie în care se întrepătrund forțele telurice și forțele astrale, influențând dezvoltarea, sănătatea și echilibrul fiecăruia dintre noi.

Chakra Rădăcinii – Muladhara

Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

Elementul din care își trage energia: pământ

Legătura cu organismul: sistemul excretor, sistemul de reproducere şi mirosul

Aceasta chakra este considerată o chakra inferioară, aflată la baza tuturor chakrelor principale. Ea este situată în zona colului uterin la femei. De la această chakra pornește fluxul cel mai puternic al energiei. Ea asigură legătura cu pământul și reprezintă vitalitatea și soliditatea organismului. În funcție de energia ei, se dezvoltă voința și independența, identitatea de sine și nevoia de stabilitate.

Persoanele care își deschid această chakra și care o mențin toată viața puternică beneficiază de forță fizică și rezistență îndelungată, se bucură de o sănătate de fier și au o abilitate deosebită de a-și controla emoțiile primare sau negative.

Chakra Sacrală – Svadhistana

Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

Elementul din care își trage energia: apă

Legătura cu organismul: plexul sacral, sistemul excretor, sistemul reproductiv, limba şi gustul

Cea de a doua chakra de la bază este situată la un deget sub ombilic și reprezintă instinctele, intuiția și presentimentele. Ea influențează subconștientul, dorințele intime, pulsiunile și emoțiile. Energia ei deschide sensibilitatea față de ceilalți și dezvoltă sinele interior.

Dacă energia acestei chakre este blocată, persoana respectivă ajunge mai degrabă sclava instinctelor și plăcerilor de moment. Se manifestă mai mult atracția pentru plăcerile trupești, preocuparea față de aspectul exterior, dependența de diverse vicii de la țigări și alcool, la droguri sau gadget-uri.

Dar, dacă această chakra se deschide și lasă energie purificatoare să o dezvolte, vor fi accentuate aptitudinile creatoare ale persoanei, iubirea de frumos, generozitatea, comunicarea și tendința de a face cât mai bine celor din jur.

Chakra Plexului Solar – Manipura

Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

Elementul din care își trage energia: foc

Legătura cu organismul: sistemul digestiv şi asimilarea pranei (energia din hrană), ochi şi vedere

Această chakra se formează în spatele ombilicului și influențează stările afective și stările psihice. Ea controlează câmpul de protecție împotriva energiilor negative. Prin energia ei, emoțiile, trăirile, tot ceea ce învățăm și simțim modelează forța noastră interioară.

Este chakra care dictează viața socială, relațiile cu cei din jur, comunicarea și legăturile sociale. Ea se poate manifesta negativ prin dorința de putere și posesivitate.

Dar, dacă este dezvoltată, iar energia ei este purificată, chakra plexului solar dezvoltă responsabilitatea, generozitatea, spiritul de sacrificiu, abilitatea de a conduce și dirija în mod corect și echitabil.

Chakra Inimii – Anahata

Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

Elementul din care își trage energia: aer

Legătura cu organismul: inima, sistemul respirator, timusul, mâinile și senzaţiile tactile

Așa cum îi spune numele, este chakra situată în dreptul inimii, dar cu o legătură directă cu plexul solar. Ea este totodată punctul de comunicare cu energia telurică și îmbină energiile pământului cu energiile spirituale ale universului.

Chakra inimii reprezintă capacitatea noastră de iubire și dăruire, compasiunea și empatia. Cu cât este mai dezvoltată, cu atât persoana respectivă este mai iubitoare și generoasă.

Persoanele care își dezvoltă această chakră sunt mai puternice din punct de vedere emoțional, empatice, nobile și echilibrate. Ele percep mult mai bine aspectele subtile ale realității, fac foarte bine diferența dintre minciună și adevăr, dintre rău și bine.

Chakra de la Baza Gâtului – Vishudha

Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

Elementul din care își trage energia: eterul

Legătura cu organismul: urechi şi auz, gât şi vorbire

Această chakra se află în dreptul glandei tiroide și este responsabilă cu relația noastră față de ceilalți. Este chakra comunicării, a responsabilității și a creativității. Ea transformă dorințele și sentimentele în fapte și face legătura dintre inimă și creier, între energiile sacrale și cele spirituale.

Dacă această chakra este închisă sau foarte puțin activă, având un flux scăzut de energie, persoana respectivă devine egoistă, posesivă, despotică și se conduce după principiul ”scopul scuză mijloacele”.

Dar, dacă această chakra este deschisă și primește un flux important de energie, persoana respectivă ajunge echilibrată mental, altruistă, tinde spre perfecțiune, este grijulie și are un sentiment acut de compasiune față de persoanele vulnerabile.

Chakra Celui de al Treilea Ochi – Ajna

Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

Elementul din care își trage energia: univers  

Legătura cu organismul: creierul

Ajna sau Ochiul lui Shiva, este una dintre cele 7 chakre superioare, situată între sprâncene. Chakra celui de al Treilea Ochi semnifică gândirea, puterea mentală, înțelepciunea, clarviziunea. Este chakra puterii și a controlului și ea ajută la progresul ființei umane în cadrul societății, pe plan profesional și social.

Dacă este blocată, această chakra poate conduce către manifestări iraționale, către răzbunare și distrugere. Persoana respectivă face totul în interes prorpiu, producând multe pagube celor din jur și provocând schimbări în detrimentul comunității sau al întregii umanități, așa cum a fost inventarea bombei nucleare.

Dacă chakra Ajna primește un flux de energie benefic, ea duce către o gândire spirituală superioară, către înțelegerea realității dincolo de beneficiile imediate. Marii gânditori, filosofi și lideri spirituali se bucură de energia acestei chakre, cu atât mai mult cu cât o folosesc pentru binele umanității.   

Chakra Coroanei – Sahasrara

Care sunt cele 7 chakre și ce semnificație au

Elementul din care își trage energia: omul  

Legătura cu organismul: spiritul

Ultima dintre cele 7 chakre, cea mai importantă dintre ele, este situată în vârful capului, în glanda pituitar. Această chakra face legătura între om și divinitate, corespunde energiilor astrale și influențează viața spirituală. Ea dezvoltă intuiția, puterea sufletului și sinele superior.

În multe sisteme filosofice orientale, cea de a șaptea chakră este defapt suma celorlalte șase, cumulul de energie benefică al întregului organism, centrul spiritului. Ea este activată și devine din cei în ce mai puternică, pe măsură ce toate celelalte chakre funcționează armonios, iar noi reușim să ajungem pe o treaptă superioară de înțelegere a realității și adevărului din jurul nostru.

Chakra Coroanei este însăși chakra omului spiritual, înțelept, detașat, imparțial, armonios și echilibrat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!