Pomparea exclusivă a laptelui matern: iată ce trebuie să știi!

.

Alăptarea este un proces complicat, care pentru unele mame poate debuta foarte ușor și natural, în timp ce pentru unele poate necesita multă muncă și implicare. Din exterior, pentru necunoscători, totul poate părea foarte simplu de realizat, până la urmă ce este atât de complicat în a-ți hrăni bebelușul la sân? 

Ei bine, acest proces poate cunoaște multe impedimente pe parcurs, de la atașarea defectuoasă a copilului la sân, până la episoade de mastită pentru mamă. Nopțile nedormite și stresul constant de a îi oferi bebelușului cel mai sănătos aliment pe care îl poate primi sunt factori care determină unele mame să întrerupă alăptarea și să recurgă la pompare exclusivă. 

În rândurile de mai jos vom discuta despre ce anume presupune acest lucru. 

Ce înseamnă pompare exclusivă? 

Pomparea exclusivă presupune crearea unui program de pompare a laptelui matern, cu ajutorul unei pompe de sân, astfel încât să acopere nevoile bebelușului de hrană. Este foarte important să creezi un program pr care să îl poți respecta, care să susțină și producția de lapte care să corespundă nevoilor bebelușului, dar care să nu îți creeze nici ție probleme la nivelul sânilor, probleme de tipul canalelor galactofore blocate, ce pot duce foarte ușor la un episod de mastită. 

Motivele pentru care mamele aleg să recurg la o astfel de metodă de hrănire a bebelușului sunt personale și nu ar trebuie niciodată puse la îndoială, fiecare mamă cu siguranță ia cele mai bune decizii în privința propriului copil.

În ceea ce privește frecvența pompărilor, este nevoie să iei în calcul câțiva factori, precum vârsta bebelușului tău, perioada pentru care plănuiești să alăptezi și tipul de lactație pe care îl ai. Dacă ai un bebeluș nou născut, cel mai indicat este să folosești pompa o dată la 2-3 ore, deoarece bebelușii mănâncă puțin și des în primele luni de viață. Pe măsură ce va crește cel mic, vei mai putea renunța la câteva sesiuni. Specialiștii recomandă ca mamele de nou născuții care pompează exclusiv laptele matern să aibă între 7-10 sesiuni zilnice. Dacă plănuiești să îl hrănești pe cel mic cu lapte matern dincolo de aniversarea de 1 an, cel mai indicat este să creezi un program cu mai multe sesiuni de pompat, astfel lactația ta se va menține la un nivel optim pentru bebelușul tău, mai mult timp. 

În ceea ce privește durata unei sesiuni de pompare, lucrurile variază. Consultanții certificați în alăptare recomandă ca suma sesiunilor de pompare pe întreaga zi să fie de minim 120 minute la un singur sân. De aici s-a și format regula de 120 minute, care ajută mamele să își mențină o lactație care să corespundă nevoilor bebelușului în creștere. Această regulă nu se aplică însă, și mamelor ce sunt în proces de înțărcare al bebelușilor sau care își mai hrănesc ocazional bebelușii la sân.

În ceea ce privește depozitarea laptelui matern odată pompat, aici există câteva reguli simple pe care fiecare mamă la primul bebeluș ar trebui să le cunoască: 

– laptele proaspăt pompat poate rezista la temperatura camerei, fără să se strice, maxim 4 ore. 

– în frigider, laptele proaspăt pompat este bun de consum maxim 3-4 zile, dar este foarte important să fie depozitat în spatele frigiderului, unde temperatura este cea mai scăzută. 

– în congelator, laptele poate fi depozitat în pungi speciale de stocare și poate fi consumat până la 3-6 luni de la pompare. Pentru mamele care doresc să pompeze exclusiv, este recomandat să investească într-o ladă frigorifică, așa cum sunt cele de pe Altex.ro, speciale pentru depozitarea laptelui. În astfel de condiții frigorifice, laptele este bun pentru consum până la 1 an de la momentul pompării. 

Dacă și tu ești mamă la început de drum și ți se par copleșitoare toate informațiile noi pe care le primești, sperăm că articolul nostru a reușit să te lămurească câtuși de puțin în această privință.

Sursa foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton