Se întâmplă foarte multe în corpul tău în timpul celor opt ore de muncă. Vezi cum reacționează organismul tău când ești la birou.
Cum sunt afectați ochii
Dacă petreci cele opt ore de muncă în fața unui calculator, probabil uiți că trebuie să mai și clipești din când în când. Nu este, deci, de mirare că la un moment dat îi vei simți foarte uscați și vor începe să te usture. Poți preveni apariția acestor simptome neplăcute dacă ridici ochii din monitor și privești în depărtare timp de 20 de secunde la fiecare 20 de minute. Dacă sari peste aceste exerciții pentru ochi, pot apărea dureri de cap și vedere încețoșată.
Efectele asupra coloanei vertebrale
Poziția în care stai la birou este foarte importantă pentru sănătatea coloanei vertebrale. Ar trebui să stai dreptă, pentru că atunci când te apleci, coloana se curbează, cordoanele medulare se încordează, iar plămânii nu se mai dilată la capacitate maximă. În aceste condiții, organismul primește mai puțin oxigen și apar problemele de concentrare, iar durerile de spate vor fi o problemă comună.
Ce se întâmplă cu urechile tale
Poate ți se pare că timpul trece mai repede dacă asculți muzică în căști, însă acest obicei te poate lăsa fără auz peste câțiva ani, potrivit goodhousekeeping.com. Specialiștii susțin că o oră de muzică ascultată în căști poate avea efecte asupra auzului, mai ales dacă ai căști mici. Aceste „dopuri” cresc presiunea asupra urechii, așa că dacă nu poți fără melodiile tale preferate, investește într-o pereche de căști portabile pe cap.
Cum evoluează greutatea ta
Între atâtea lucruri de făcut la birou, probabil nu te interesează nivelul tău de zahăr în sânge și nici nu dai prea multă importanță meniului de la prânz. În funcție de el, însă, nivelul tău de energie și puterea de concentrare cresc sau scad. Alimentele pe care le consumi la birou pot duce și la apariția poftelor nesănătoase, dacă nu sunt alese cu grijă. Dacă îți place să ronțăi snacks-uri sau bomboane între mese, ține cont de faptul că te poți confrunta cu diabet de tip 2, carii și alte probleme de sănătate. În plus, gustările dintre mese pot duce la îngrășare, potrivit cercetătorilor, așa că mulțumește-te cu un măr sau un iaurt simplu.
Inima ta nu este afectată doar de vorbele răutăcioase pe care le mai auzi la birou. Studiile au arătat că prea multe ore petrecute pe scaun cresc riscul apariției bolilor de inimă, duc la hipertensiune și la creșterea nivelului de colesterol rău. În plus, dacă ai obiceiul de a bea multă cafea, ca să scapi de senzația de epuizare, te poți confrunta și cu palpitații și arsuri stomacale. Și nu te gândi că toate aceste efecte dezastruoase dispar când pleci de la muncă. Prea mult timp petrecut în trafic pe drumul de întoarcere acasă poate duce la creșterea tensiunii și a nivelului de zahăr din sânge. Încearcă să te ridici la fiecare 50 de minute și fă cel puțin 30 de minute de sport pe zi și inima ta îți va mulțumi mai târziu!
Cum reacționează creierul în timpul celor 8 ore de muncă
Dacă scrii mult la calculator, memoria ta va avea de suferit cu timpul, iar dacă stai peste program, riscul apariției demenței crește. Studiile au arătat că opt ore de muncă îți scad abilitățile intelectuale, dacă nu faci unele exerciții pentru creier. Citește în drum spre muncă, fă puzzle-uri în timpul liber, rezolvă integrame și vei avea un creier sănătos.
Poate ți se pare că presiunea pe care o simți după o zi grea de muncă dispare după o baie lungă și un pahar de vin, dar dacă ai parte constant de stres la birou, poți ajunge să suferi de depresie și anxietate.