Interviu cu Cornelia Marin: „Şi eu m-am luptat cu kilogramele în plus”

.

Specialista în nutriţie a emisiunii „Ajutor! Vreau sa slabesc!” dezvaluie cum ar trebui sa fie aplicata alimentaţia corecta în funcţie de fiecare persoana, cum îţi menţii greutatea dupa ce ai slabit, dar si detalii despre proiectul sau destinat educaţiei copiilor.
Cât de mult consideri ca influenţeaza alimentaţia parinţilor sanatatea copiilor?
Pe scurt, foarte mult! Parintele are senzaţia ca, daca îi face educaţie alimentara prin vorbe, copilul nu observa ca aceste principii de fapt nu sunt respectate.
Ce alimentaţie sa adopte un parinte, daca veniturile sale sunt mici?
Stiu ca se subliniaza destul de des ca alimentaţia sanatoasa este scumpa, însa eu nu sunt de acord. Daca te preocupi la modul serios de surse sigure si sanatoase de aprovizionare, ceea ce presupune timp, si alcatuiesti un program echilibrat al meselor din punct de vedere nutriţional, observi ca poţi obţine o alimentaţie sanatoasa la un preţ normal, accesibil oricarui buzunar.
Esti adepta consumului de carne?
Eu cred ca fi ecare organism este unic si îsi cunoaste necesitaţile. Pe acestea le poţi afl a usor daca înveţi sa-l asculţi. Sunt de acord cu carnea daca oamenii simt ca li se potriveste. Important este sa stii sa o gatesti corect, cu ustensile si în combinaţii alimentare corecte.
Ţi se pare ca cei mai mulţi participanţi la „Ajutor! Vreau sa slabesc!” se simt descurajaţi dupa începerea emisiunii?
Nu imediat dupa începerea emisiunii, ci dupa aproximativ o luna, când vad ca rezultatele apar doar cu multa munca, disciplina, respect de sine, organizare minuţioasa a meselor si antrenamentelor, atenţie la nevoile organismului. Au senzaţia la început, chiar daca nu recunosc, ca noi avem niste secrete pe care le vom dezvalui, astfel încât drumul sa le fi e mai usor si cu rezultate rapide.
Cum îi determini sa se motiveze mai mult?
În funcţie de fi ecare, încerc sa-i fac sa se gândeasca la sanatatea copiilor, la sanatatea lor, la evenimente viitoare importante, pe care le au planifi cate (nunta, botezul, petrecerea de absolvire a facultaţii, ziua de nastere etc.).
Consideri ca românii au devenit mai atenţi la ce manânca?
Da. Observ ca numarul celor preocupaţi de o alimentaţie sanatoasa a crescut de la an la an, mai ales datorita faptului ca parinţii doresc o alimentaţie cât mai corecta pentru copiii lor.
Cum ar trebui sa fie o alimentaţie corecta astfel încât sa nu ajungi la frustrari?
O alimentaţie corecta trebuie sa se po tri veasca organismului tau, vârstei, programului zilnic pe care îl desfasori si activitaţii sportive. Daca ai rabdare, urmaresti sa acoperi toţi nutrienţii, nu repeţi greselile si eţti dis pus sa înveţi permanent, cu timpul ajungi la acea alimentaţie perfecta pentru tine. Acest lucru necesita timp pentru informare, cauta rea surselor de hrana, gatit si atenţie la raspunsul organismului.
Alimentaţia ta în ce consta?
Eu am renunţat la carne pentru ca asa am sim ţit si nu a fost un gest stabilit dinainte. Pur si simplu nu mi se potriveste, însa nu am sfatuit pe nimeni niciodata sa-mi urmeze exem plul, pentru ca fi ecare este unic si avem nevoi diferite. Alimentaţia mea este predominant vegana si fara gluten (80%), iar în rest, este alcatuita din peste, oua, lactate de calitate. Cât de des consumi dulciuri si ce preferinţe ai?
Dulciurile pe care le consum sunt pregatite de mine sau de restaurantul meu si sunt de obicei budinci (de chia, de quinoa, de amarant etc), batoane crude pe baza de seminţe si fructe sau tarte de fructe. Toate dulciurile pe care le consum sunt vegane (gatite sau nu).
Te-ai confruntat cu fluctuaţii de greutate?
Da. Si în prezent iau în greutate daca nu sunt atenta la alimentaţie, dar mai ales pentru ca nu am timp sa merg la antrenamente. Toata viaţa am luptat cu kilogramele în plus. În ultimii ani stagnez, dar mai iau în greutate uneori, câte un kilogram-doua, daca nu ma odihnesc si am un program haotic. Iau masuri imediat!
General vorbind, care sunt regulile de baza prin care sa îţi menţii greutatea dupa ce reusesti sa slabesti?
Singurul mod în care îţi poţi pastra gre u tatea, daca ai un metabolism lenes, care tinde sa recupereze kilogramele pierdute, este sa-ţi respecţi programul alimentar si antrenamentele. Daca slabesti cu un meniu care ţi se potriveste si nu te înfometezi, cu siguranţa trebuie sa faca parte din viaţa ta pentru o perioada foarte lunga de timp. As spune ca trebuie în permanenţa îmbunataţit.
Sunt persoane care vin cu regularitate sa îţi ceara sfaturile?
Am coordonat mulţi clienţi în ultimii ani, mai ales oameni de afaceri, din showbiz si din politica. Nu ofer consultanţa în prezent, pentru ca nu am timp. Sunt implicata în foarte multe proiecte, în special cu copii.
Spune-mi trei cuvinte care sa defineasca abordarea ta asupra vieţii!
Alimentaţia sanatoasa, gândirea pozitiva si dorinţa de a împartasi cu ceilalţi din ex perien ţa acumulata în 25 de ani.
Ce îţi doresti pentru viitorul apropiat?
Îmi doresc foarte mult sa dezvolt proiectul Veve Kids, care a avut mare succes printre copii si care presupune un atelier de gatit sanatos, dar si învaţarea principiilor alimentare. Sunt fericita ca majoritatea copiilor de la ore stiu mai multe decât parinţii lor în ceea ce priveste alimentele sanatoase.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton