Papa Francisc a avut meserie neașteptată în timp ce se pregătea să devină preot. Suveranul Pontif, care a murit pe 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani, a ales calea bisericii după ce femeia pe care o iubea a refuzat să-i devină soție.
Papa Francisc a avut trei meserii înainte să devină preot și, mai târziu, să ocupe cea mai înaltă funcție din Biserica Catolică. Jorge Mario Bergoglio, pe numele său de botez, s-a născut și a crescut în Buenos Aires, într-o familie de origine italiană, iar intrarea lui în rândurile clerului a fost pur întâmplătoare.
O tânără pe nume Amalia Damonte a povestit că Bergoglio a cerut-o în căsătorie, în ciuda opoziției părinților lor. Bergoglio i-ar fi spus: „Dacă nu voi putea să te iau de soție, mă voi face preot”. Damonte a adăugat: „Din fericire pentru el, i-am spus nu”.
Până să fie hirotonit preot și să-și înceapă drumul către cel mai înalt rang din Biserica Catolică, Papa Francisc a fost agent de pază la o discotecă, om de serviciu și a lucrat într-un laborator de procesare alimentară, după ce a studiat să devină tehnician chimist.
„Este unul dintre lucrurile pe care le-a făcut ca să se întrețină în timpul studiilor pentru a deveni preot”, a transmis CNN despre jobul de agent de pază al Papei, în 2013.
După alegerea sa ca Papă, în martie 2013, Jorge Mario Bergoglio – cunoscut anterior drept Cardinalul Bergoglio din Argentina – și-a ales numele „Francisc” în onoarea Sfântului Francisc din Assisi.
Bergoglio era pasionat de tango și un suporter fidel al echipei locale de fotbal, San Lorenzo. După ce a devenit preot, s-a alăturat ordinului iezuit, cunoscut oficial drept Societatea lui Iisus, o congregație religioasă catolică fondată de Sfântul Ignațiu de Loyola. A studiat filosofia și ulterior a predat literatură și psihologie. În doar patru ani, ajunsese deja liderul comunității iezuite din zona sa, iar în 1998 a fost numit arhiepiscop al Buenos Aires. Trei ani mai târziu, Papa Ioan Paul al II-lea l-a făcut cardinal.
De-a lungul timpului, Papa Francisc a devenit cunoscut drept „episcopul mahalalelor” datorită implicării sale în sprijinirea celor săraci din zonele defavorizate ale Buenos Airesului. În 2012, cu un an înainte de a deveni papă, s-a exprimat ferm împotriva guvernului Cristinei Fernández din Argentina, acuzând existența corupției, demagogiei și a tendințelor autoritariste.