Rușii au atacat o centrală nucleară din Ucraina, considerată cea mai mare din Europa. Zelenski: „Europa trebuie să se trezească. Sau va fi sfârșitul tuturor!”

De Unica.ro, pe

În noaptea de joi spre vineri, un atac al trupelor rusești a atins o unitate a centralei nucleare Enerdogar, din regiunea Zaporojie, Ucraina, considerată cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Ca urmare a bombardării continue inamice a clădirilor și unităților celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări – a declarat primarul Energodar, Dmytro Orlov, pe canalul său Telegram, potrivit presei străine. 

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a transmis și el, la momentul respectiv, că zona centralei Zaporojie este atacată din toate părțile de ruși.

Armata rusă trage din toate părțile asupra centralei nucleare Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai mare decât Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze IMEDIAT focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate! – a fost mesajul minitrului, postat pe Twitter.

Serviciul de stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență a anunțat că incendiul s-a produs în afara CNE Zaporojie, iar trei dintre unitățile de alimentare ale centralei au fost oprite. Autoritățile au mai anunțat că nivelul de radiații de la centrală este în limite normale.

Citeşte şi: Europenii au luat cu asalt farmaciile după amenințările rușilor cu atacul nuclear. Ce medicament este la mare căutare acum: „Deja nu mai avem în stoc!”

Citeşte şi: Reacția unui militar rus când este hrănit de civilii ucraineni

Citeşte şi: Oficial rus: „Am protestat la autoritățile române!” De ce îi cere Rusia explicații Ministrului de Externe al României

Citeşte şi: Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov: „Ucraina folosește civilii pe post de scuturi umane”

În urma acestui atac, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a transmis un mesaj prin care le cere europenilor “să se trezească” până nu va fi prea târziu și rușii vor mai ataca și alte centrale nucleare din Ucraina.

Europa trebuie să se trezească. Tancurile rusești împușcă blocuri nucleare. Ei știu unde să tragă. Se pregăteau pentru asta. Există șase unități de putere (una a explodat la Cernobîl). Am vorbit deja cu Michel, Scholz și Biden. Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă există o explozie, este sfârșitul tuturor. Aceasta este evacuarea Europei. Preveniți Europa să nu moară în urma unui dezastru nuclear – a transmis Zelenski, într-un mesaj video, citat de alephnews.ro.

În această dimineață, autoritățile au confirmat stingerea incedniului de la centrala Zaporojie.

Foto – Google Maps

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!