Un milion de tineri din România nici nu muncesc, nici nu studiază

De Ioana Tătaru pe
Potrivit unui studiu, în România sunt peste 1 milion de tineri care nici nu muncesc, nici nu merg la şcoală. Soluţia ar fi schimbarea sistemului de educaţie, arată Digi 24. 

În ultimii 10 ani, populaţia României a scăzut cu aproape 5%, în timp ce numărul oamenilor apţi de muncă e mai mic cu 9%, una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană. La polul opus sunt Germania şi Spania, state care au pierdut doar 1% din forţa de muncă: „Numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ar fi un lucru îmbucurător dacă aceștia s-ar întoarce în țară doar o treime se mai și gândesc să se întoarcă”, a declarat Alin Grigore, președintele Uniunii Studenților.

În prezent, în România sunt 400 de mii de șomeri și 1 milion de persoane inactive

În prezent, în România sunt 400 de mii de şomeri şi peste 1 milion de persoane inactive – adică români care nici nu lucrează, nici nu merg la şcoală. Specialiștii spun că singura soluție pentru a acoperi deficitul de pe piața muncii ar fi schimbarea sistemului educațional: „Avem un abandon școlar de aproape 25%, ducem copii la clasa a 8-a și 40% nu pot citi un text. Avem la liceu un învățământ profesional și tehnic învechit, care duce ca angajabilitate maxim 30% copii să se angajeze în calificarea pe care o urmează în liceu”, a declarat Măriuca Talpeş, potrivit Digi 24.

Citește și: „Cine este românul care a uimit America prin modul original în care își alege angajații”

„Gestul incredibil făcut de un patron după ce a aflat că angajata lui însărcinată are două joburi”

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

EXCLUSIV. Sfaturi vestimentare pentru femeile cu forme de la Raluca Bădulescu, jurata emisiunii "Bravo, ai stil!"

EXCLUSIV. Sfaturi vestimentare pentru femeile cu forme de la Raluca Bădulescu, jurata emisiunii "Bravo, ai stil!"