Runda de negocieri Rusia-Ucraina din Turcia s-a încheiat. Care sunt concluziile

De Unica.ro, pe

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina din Turcia s-au încheiat, după mai bine de patru ore de negocieri.

Discuțiile au început marți dimineața la Istanbul, și s-au încheiat după patru ore, cu câteva pauze. Nu este clar dacă aceste discuții vor continua și a doua zi, după cum relatează Reuters, citat de The Guardian.

Rusia a anunțat că își va „reduce drastic activitatea” militară din jurul Kievului și Cernihivului, potrivit The Guardian și BBC. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a explicat marți că la Istanbul au fost discutate mai multe probleme, având loc „consultări intensive” pe mai multe probleme.

„Un punct cheie este acordul privind garanțiile internaționale de securitate pentru Ucraina”, a spus Podolyak, citat de Libertatea. „Numai cu acest acord putem pune capăt războiului așa cum are nevoie Ucraina”. Oficialul s-a referit la o poziție de lungă durată a guvernului ucrainean, conform căreia Ucraina ar adopta statut neutru doar dacă va fi obligatoriu.

Citește și: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că „nu există un motiv pentru utilizarea unei arme nucleare”

Citește și: Reacția lui Joe Biden, după ce l-a făcut pe Vladimir Putin „măcelar”: „Nu retrag nimic”

Citește și: ANM: norul de fum din zona Cernobîl se deplasează spre Rusia

Citește și: Zelenski vrea să stabilească un acord privind protejarea limbii române în Ucraina

Un alt set de probleme discutat de Rusia și Ucraina a fost, potrivit lui Podolyak, „problema încetării focului, astfel încât toate problemele umanitare să poată fi rezolvate”.

Delegațiile ruse și ucrainene s-au prezentat la Dolmabahce, biroul președintelui Recep Erdogan de pe malul Bosforului, fără strângeri de mână. Președintele turc a ținut un discurs care a atras o rundă de aplauze. El a vorbit despre „durerea sa profundă” că acest conflict a intrat în a cincea săptămână, și a spus că prietenia dintre Turcia și ambele țări implică obligația ca Turcia să fie mediator.

„Este în mâinile ambelor părți să oprească această tragedie”, a explicat Erdogan. Deși Turcia este membră NATO, ea continuă să păstreze legături puternice cu Rusia. Președintele ei nu s-a alăturat liderilor Occidentului în a impune sancțiuni Moscovei.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!