CNCAV: Oamenii se vor putea vaccina cu AstraZeneca fără programare

De Unica.ro, pe
Persoanele care doresc să se vaccineze cu serul de la AstraZeneca o vor putea face în curând fără să aibă nevoie de vreo programare.

Această măsură intră în vigoare în câteva zile, potrivit Comitetului Național de Vaccinare. „În câteva zile: vaccinare fără programare cu Vaxzevria (AstraZeneca)”, arată CNCAV pe Facebook. „Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni. Vom anunța începerea vaccinării fără programare în termen de câteva zile!”

Comitetul i-a sfătuit pe doritori să verifice însă disponibilitate locurilor online. Ei pot face acest lucru pe vaccin.live. CNCAV subliniază:

„Important:

  • Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;
  • Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;
  • Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;
  • Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.”

Decizia de a vaccina oamenii doritori cu doze de vaccin AstraZeneca fără să mai fie nevoie de programare a fost luată în urma propunerii coordonatorilor centrelor de vaccinare, care au spus că acestea ar fi goale și că angajații stau degeaba.

Citește și: Ritmul de vaccinare cu AstraZeneca a scăzut substanțial în România

Citește și: Peste 207.000 de români și-au anulat programarea la vaccinul cu AstraZeneca

Citește și: Oficial EMA, despre trombozele apărute după vaccinarea cu AstraZeneca: „În opinia mea este clar că există o legătură”

Citește și: Câți români s-au infectat cu coronavirus după ambele doze de vaccin

Valeriu Gheorghiță a hotărât să continue vaccinarea cu AstraZeneca va continua pentru toate grupele de vârstă, în contextul în care mai multe țări europene iau în considere posibilitatea de a folosi alt vaccin pentru rapel în cazul pacienților injectați cu acest ser.

„E frustrantă discrepanța măsurilor luate la nivel european, deși toți lucrează cu aceleași date științifice”, a spus Gheorghiță. „Aceste recomandări diferite au decredibilizat vaccinul AstraZeneca. România nu a adoptat nicio limită de vârstă, deoarece EMA nu a identificat niciun profil de risc”.

Mai mult, a adăugat: „Din punct de vedere decizional ar fi fost mai simplu să stopăm temporar vaccinarea sau să impunem limite de vârstă, însă nu putem lua decizii care pot influența sute de mii de persoane fără suficiente dovezi științifice”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!