Leguma cu mai multă vitamina C decât lămâile. Mihaela Bilic: „Pentru că e pandemie, consumați din belșug”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 16 septembrie 2020, 17:38
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra unei surse naturale de vitamina C, pe care mulți români o ignoră. Este vorba despre o legumă ieftină, care se găsește peste tot, și care conține mai multă vitamina C decât lămâile.

„Pentru că e pandemie, consumați din belșug”

Leguma la care face referire celebra nutriționistă este banalul pătrunjel. „Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie. Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală, nu e de mirare că a dispărut vitamina C din farmacii. Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante – ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun.

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâi și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel. Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg.

Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze numite tabouleh), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.

În plus, pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente esențiale pentru sănătate. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescență.

Așa că de mâine umpleți coșul cu pătrunjel! E antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură o respirație proaspătă – neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!