Inamicii zambetului tau

.

Normal ca iti doresti sa ai dinti frumosi si sanatosi. Nu e numai o chestiune de estetica, desi dintii sunt o adevarata „carte de vizita”, dar mai ales una de sanatate.
Iata cele mai frecvente 10 greseli pe care le facem, din graba sau din neglijenta. Merita sa le ai in vedere de acum in colo daca vrei sa n-ai probleme cu dintii!


Nu treci pe la medicul stomatolog macar o data la 6 luni. Chiar daca nu ai (sau crezi tu ca nu ai) nicio problema, vizita la medicul stomatolog cel putin de doua ori pe an e obligatorie. O privire avizata n-are cum sa-ti strice, iar un detartraj sau o igienizare profesionista previne probleme mult mai mari pe care le-ai putea avea mai tarziu.


Nu periezi destul dintii. Hai, poate nu chiar dupa fiecare masa, dar macar seara si dimineata. Minim trei minute! Ca sa fii sigura, cronometreaza-te pentru inceput. Tu esti convinsa ca te speli de cinci minute, dar in realitate a trecut numai unul.


Nu-ti periezi dintii corect. Te-a invatat cineva in copilarie cum se face? Si cat de bine aplici? Cu periuta in unghi de 45 de grade fata de suprafata dintilor, pe exteriorul si interiorul dintilor (pe verticala), exercitand o apasare mai mare spre partea cu care mesteci sau musti, dispre gingie spre varful dintelui?


Nu-ti curati si limba. Limba are o suprafata mare pe care pot ramane bacterii. Daca iti cureti numai dintii, ce le va impiedica pe acestea sa se mute pe ei dupa ce inchizi gura? Daca n-ai o periuta speciala, incearca cu o lingurita, cu concavitatea in sus, dinspre baza limbii spre varf. Mai ales dimineata!


Nu folosesti ata dentara. Periuta nu reuseste sa intre printre dinti. Te convingi de altfel singura dupa ce observi ce ramane pe ata, DUPA ce te-ai spalat deja. Asta trebuie facut mai ales seara, fiindca urmeaza 8 ore de somn in care ar fi bine sa nu-ti ramana nimic printre dinti!

Nu-ti schimbi periuta suficient de des. Dupa 3 luni, o periuta nu mai are perii destul de fermi, asa ca periajul nu va mai fi la fel de eficient. Nu uita sa-ti iei alta cand cealalta e veche.

Nu ai o ocluzie (muscatura) corecta. Asta e ceva ce numai un medic specialist (nu stomatolog, ci ortodont) iti poate spune. Cert e ca dintii migreaza de-a lungul vietii, asa ca un aparat dentar isi face treba si la 30 de ani ca si la 10. La o muscatura corecta, fortele extrem de mari masticatorii se distribuie pe toti dintii si nu numai pe anumite zone ale arcadei. In caz contrar, aceste zone sunt suprasolicitate si vor ceda in cel din urma.

Nu ai o pasta de dinti buna. Adica una care sa contina maximum 15% fluor, pentru intarirea smaltului dintilor. Fluorul in general este toxic pentru organism, dar in cantitati optime ajuta la distrugerea microorganismelor sin cavitatea bucala si la mineralizarea smaltului.

Ignori faptul ca iti sangereaza gingiile. 40% dintre oameni au o afectiune gingivala mai mult sau mai putin grava. Daca iti sangereaza gingiile in mod frecvent trebuie sa iti anunti medicul stomatolog, inainte sa ajungi la parodontoza!

Nu ai o alimentatie favorabila sanatatii dentare. Adica mai putine dulciuri si mai multe alimente bogate in calciu, de exemplu lactate. De asemenea se pare ca alimtele tari, din care trebuie sa musti, cum ar fi merele sau coaja de paine, sunt benefice datorita „antrenamentului” la care supune gingiile. Daca toate alimentele tale sunt moi, dintii se vor simti nefolositor si… in plus! 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton