Fie că suferim de anemie, spasmofilie sau dacă avem alte carențe de vitamine, medicii ne recomandă pe lângă alimentație, și sumplimentele menite să compenseze lipsurile detectate la analizelze de sânge.
Totuși pastilele vitaminizante nu sunt deloc o soluție bună, susține medicul Lorraine Maita, specialist la Academia Americană Anti-Aging și Medicină Regenerativă, cu sediul în New Jersey. Într-un studiu realizat aici, Maita și alți experți din echipa ei au arătat că există cinci vitamine pe care oamenii le iau inutil sub formă de pilule. Ba chiar unele dintre ele pot fi dăunătoare organismului.
Iată care sunt acestea!
Calciu
Auzim tot timpul că suplimentele de calciu sunt cruciale pentru sănătate, în special pentru sistemul osos. Doctorul Maita susține că acesta este doar un mit. ”Cele mai noi studii indică faptul că suplimentele de calciu nu ajung la oase, așa cum ne dorim, dar în schimb pot duce la calcifierea arterelor și a țesuturilor moi, crescând riscul bolilor de inimă”, arată Maita.
”Tot din cauza calciului putem ajunge să facem pietrele la rinichi”, adaugă medicul Andrea Cox, specialist în alimentație din Portland, Oregon.
Calciul poate ajunge în organism, în schimb, din alimentele care îl conțin, cum ar fi legumele verzi, cu frunze, somonul, sardinele, fasolea albă, migdale și broccoli, potrivit lui Maita.
Vitamina E, despre care se crede că scade riscul îmbolnăvirii cu Alzheimer, cataractă sau chiar cancer, poate, din contră, să crească riscul îmbolnăvirii cu cancer. Un studiu arată că o doză zilnică de 400 IU (doza recomandată este de 22 IU) crește riscul îmbolnăvirii cu cancer. O altă cercetare a indicat faptul că riscul îmbolnăvirilor este mai mare în cazul femeilor și bărbaților care iau suplimente de vitamina E decât în cazul celor care nu iau.
Iodul ar trebui luat ca tratament doar sub supraveghere medicală. Și asta pentru că sunt voci care recomandă achiziționarea acestui supliment de la magazinele naturiste, ca și cum ar fi normal să îl înghiți fără să vezi un doctor mai întâi. Acest mineral este asociat cel mai adesea cu problemele glandei tiroide, pentru că este un component-cheie al hormonilor produși de tiroidă. Prea puțin iod sau prea mult poate face ca tiroida să devină mai puțin activă, afecțiune cunoscută sub numele de hipotiroidie. Așadar, cum știi dacă trebuie să iei sau nu iod? Îți va spune medicul cât trebuie să iei după ce va măsura nivelul de iod din urină.
Fier
Acest mineral ajută la formarea hemoglobinei, o componentă importantă a sângelui care ajută la transportul oxigenului din plămâni în corp. Este necesar și pentru buna funționare a celulelor și pentru sinteza hormonilor. Totuși, trebuie să iei un astfel de supliment doar când ai confirmarea analizelor de sânge cum că suferi de anemie. Altfel, dacă știi că nu ai o astfel de problemă, iar multivitaminele pe care vrei să le cumperi conțin și fier, mai bine caută un produs fără acest mineral. Prea mult fier poate produce inflamarea ficatului și poate oxida, distrugând celulele.