Cât de contagioase sunt, de fapt, bolile de piele?

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Miercuri, 06 mai 2015, 19:37

Multă lume se sperie de bolile de piele. De câte ori nu aţi păţit ca o simplă eczemă sau iritaţie să vă facă probleme cu coafeza, manichiurista sau la intrarea într-un complex SPA? Află adevărul despre cât de contagioase sunt, de fapt, bolile de piele.

Boli de piele contagioase, de care trebuie să te fereşti

 

Negi (anumite tulpini ale virusului HPV)

Numiţi şi veruci, negii sunt o infecţie cu anumite tulpini ale Papiloma Virusului Uman (HPV). Lumea nu ia negii foarte în serios, poate pentru că nu sunt foarte periculoşi pentru sănătate. Dar negii sunt foarte contagioşi!
Alţii se sperie când aud de HPV, deoarece acest virus este asociat cu apariţia cancerului de col uterin. De fapt, numai anumite tulpini de HPV sunt asociate cu aparişia cancerului de col, iar cele care provoacă negii nu fac parte din ele.
Tulpinile de HPV care provoaca negi se transmit de la o persoană la alta sau prin intermediul obiectelor infectate. Negii se pot lua de la o persoană la alta, de pe un loc al corpului pe altul, sau prin folosirea unor obiecte infectate, deci sunt extrem de contagioşi.

Ciuperca piciorului

Este o infecţie fungică, uşor transmisibilă, care se manifestă prin roşeaţă, mâncărimi, senzaşie de arsură. Se ia prin contact direct sau prin contact cu obiectele folosite de cel infectat. Este posibil să o iei de la piscină sau duşuri comune, ca şi negii.
Fiind vorba de o infecţie fungică, ciuperca piciorului se tratează destul de uşor, dar este destul de contagioasă şi poate duce la căderea unghiilor de la picoare. Este favorizată de umezeală, deci puţină atenţie la igienă te poate feri de necazuri.

Impetigo (stafilococul auriu sau alte bacterii)

Impetigo este o boală de piele foarte contagioasă, care apare adesea la bebeluşi şi copii. Se manifestă sub forma unor vezicule cu lichid care se pot sparge şi devin o crustă galbenă, lăsând uşor semne pe faţă.
Infecţia impetigo este cauzată de mai mutle tipuri de bacterii, printre care streptococul auriu şi streptococul piogen. Ambele tipuri de bacterii sunt prezente pe pielea noastră deseori, în mod natural, dar în anumite situaţii, la scăderea imunităţii sau prin anumite leziuni, ele pot infecta ţesuturile.
Impetigo se ia prin contact direct, de pe prosoape, jucării, lenjerii, haine, sau alte obiecte folosite în comun. Deşi nu este o boală periculoasă, impetigo este foarte contagioasă, mai ales în cazul unor comunităţi strânse, cum ar fi al şcoală sau grădiniţă.

Zona Zoster (virusul varicelei – vărsat de vânt)

Oricine a avut varicelă în copilărie poate face zona zoster la vârstă adultă. Această infecţie virală poate începe cu senzaţie de arsură sau sensibilitate mare a pielii, apoi se formează băşici dureroase care dispar de la sine în două săptămâni.
Zona zoster este contagioasă în faza eruptivă, în sensul că cine nu a avut vărsat de vânt în copilărie, bebeluşii, sau persoanele imuno-compromise, care nu au avut niciodată varicelă pot contacta această boală prin contact cu pielea sau hainele purtate în comun.
Citeşte pe pagina următoare şi vezi care sunt bolile de piele care NU sunt contagioase şi nici periculoase!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2