100.000 de români bolnavi de epilepsie aleg să își ascundă boala din cauza prejudecăților

.

100.000 de români din 300.000 bolnavi de epilepsie aleg să își ascundă această afecțiune din cauza intoleranței față de această categorie de bolnavi. Doar 200.000 primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurări, în timp ce restul preferă să își cumpere singuri medicamentele, au afirmat specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale a Epilepsiei.

Potrivit medicului Ioana Mîndruță, coordonatorul Subprogramului naţional pentru tratamentul epilepsiei farmaco-rezistente, această boală are cauze multiple, care încep foarte devreme în timpul vieții și pot dura întreaga viață. Majoritatea persoanelor care suferă de epilepsie își controlează boala cu medicamentație și nu au niciodată crize în public, relatează Agerpres.

Citeşte şi: Cum poți suferi de convulsii fără să ai epilepsie

“Cei care nu o pot controla pentru că boala este rezistentă la tratament au o problemă uriaşă în a-şi desfăşura viaţa, în a fi trataţi la fel ca noi, toţi ceilalţi”, a adăugat Mîndruţă care susține că în această situație se află aproximativ 30% dintre pacienți.

Ministrul Sănătății a declarat în cadrul conferinței că va face tot ce îi stă în putință pentru a rezolva cât mai multe dintre problemele pe care le au bolnavii de epilepsie pentru a nu mai fi stigmatizați.

Totodată, președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a afirmat că respingerea sau blamul social nu fac altceva decât să creeze anxietate și depresie pentru persoanele cu epilepsie, lucru ce va agrava starea acestora.

Citeşte şi: De ce te doare capul și cum te tratezi

“Trebuie să înţelegem cu toţii că avem fiecare o responsabilitate faţă de aceste persoane”, a spus Vulcănescu, potrivit unui comunicat de presă transmis de CNAS.

În fiecare an, pe 26 martie, este marcată Ziua Internaţională a Luptei împotriva Epilepsiei.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton