Cu venirea sezonului rece, odata cu schimbarea garderobei, se schimba starea ta generala, nivelul de energie, felul in care iti arata pielea si parul, iar in jurul tau toata lumea se plange de tipicele raceli sau viroze. Cum sa arati stralucitoare si sa te simti plina de energie cand afara frigul si gerul nu dau semne sa se potoleasca pana la primavara?
Raspunsul il putem gasi la “experti”, unde iarna tine aproape jumatate de an – Sauna Ruseasca, sau cum o numesc localnicii Banya. Sauna ruseasca este un remediu verificat timp de secole intregi si este una din terapiile esentiale, folosite de rusi impotriva frigului, avand efecte benefice atat asupra organismului, prin intarirea imunitatii si detoxifiere eficienta, cat si pentru starea generala de bine si frumusete exterioara. Nu intamplator, slavii arhaici considerau ca sauna reprezinta combinatia a doua elemente opuse, focul si apa, care purifica nu numai trupul, dar si sufletul.
Ce este Banya ruseasca?
Cand spunem “Banya Ruseasca” majoritatea isi aduc aminte de acele casute mici din lemn, intr-un peisaj pitoresc de iarna, din care iese in goana un barbat aburind, imbracat ca de plaja si se arunca in zapada cu strigate de bucurie. Ceea ce majoritatea numesc “extremism rusesc” este, de fapt, un ritual SPA vechi de secole, care include in tehnicile sale terapie in camera cu aburi, aromaterapie, masaj si exfoliere.
Banya ruseasca este o sauna umeda, care se incalzeste la o temperatura de peste 90 grade cu ajutorul unui cuptor pe care se incing pietre de granit. Dupa ce pietrele sunt incinse suficient, acestea sunt stropite cu apa si uleiuri esentiale pentru a crea aburi. Umiditatea ridicata din sauna ruseasca face ca temperatura ridicata sa fie mai usor de suportat, fiind, in acelasi timp, hidratanta pentru piele si cu un puternic efect detoxifiant.
Urmand ritualul baii rusesti, se recomanda un masaj terapeutic sau masarea corpului, din cap pana in picioare, prin usoare “batai” cu maturi din crengi de stejar sau mesteacan cu frunze. Acest tip de masaj ajuta la stimularea circulatiei si a procesului de detoxifiere a organismului.
Dupa intrari repetate in camera cu aburi si “bataie” cu maturi, se recomanda un scrab si o masca de miere de albine pe intregul corp. Dupa un astfel de rasfat, pielea va fi mai luminoasa, catifelata si perfect hidratata.
Unde te poti relaxa intr-o banya Ruseasca?
Chiar daca in intreaga lume, acest tip de sauna prinde rapid popularitate, in Romania Banya ruseasca inca nu este raspandita. Cu toate acestea, chiar in inima Bucurestiului, cunoscatorii se bucura de aceasta terapie SPA de mai bine de 8 ani. Centrul SPA & Sauna Cherie, din cadrul Hotelului Boutique Cherie, respecta intocmai tehnicile si principiile vechi de secole ale saunei rusesti, fiind dotat cu o camera de aburi, parfumata cu uleiuri esentiale de eucalipt, o piscina in care cei care prefera tratamentele autentice se racoresc dupa fiecare sesiune de expunere la aburi si o camera de relaxare, unde se servesc ceaiuri calde, care te fac sa uiti de frigul de afara.
Managerul hotelului si a centrului SPA Cherie, Andrei Popa, spune ca amatorii de sauna ruseasca revin cu fidelitate pentru nenumaratele beneficii ale acestei terapii printre care se numara stimularea circulatiei sangvine, relaxarea muschilor, stimularea procesului de detoxifiere si a metabolismului. De asemenea, imbunatateste respiratia, intareste sistemul imunitar si restabileste functiile rinichilor si a ficatului. Nu intamplator rusii spun ca dupa o Banya buna te simti ca nou-nascut.