Cum se îngrijeşte un bonsai

.

„Copacii la tavă“– cum mai sunt numiţi bonsaii – sunt creaţia japonezilor: cu minuţiozitatea lor proverbială, artiştii niponi în ale grădinăritului au obţinut „replica“ în miniatură a celor mai diverse plante de apartament sau de exterior. Să învăţăm şi noi grădinăritul… la tavă!

Mic, dar voinic

Bonsaii rămân “mici de stat” (de la câţiva cm până la 1,50 m) din  cauza volumului redus de pământ din vas, dar şi din cauza tăierilor şi a tratamentelor care le sunt aplicate. Spectaculos este faptul că, în ciuda taliei reduse, ei fac flori de aceleaşi dimensiuni ca şi plantele normale.

5 lecţii de bază

► Intervalul optim de udare este, vara, de una-două zile (sau chiar zilnic); iarna – la patru-şapte zile.
► Tăierea părţii aeriene respectă modelul specific speciei căreia îi aparţine bonsaiul. Rădăcinile se taie când se face transplantarea – la doi-trei ani (îndepărtând o treime din lungime sau doar ciupindu-le).
► Pământul: va fi unul acid pentru azalee, camelie, conifere; şi unul normal pentru ceilalţi bonsai. În ambele cazuri, este nevoie de pământ uşor, afânat.
► Bonsaii din specii de exterior (conifere, arţari, piracanta, tei, ginkgo biloba, tisă etc.) iernează afară, în condiţii caracteristice speciei (ai grijă să protejezi ghiveciul, ca să nu îngheţe rădăcinile).
► Bonsailor obţinuţi din specii cultivate ca plante de apartament le place să stea afară peste vară; protejează-i, însă, de soarele arzător al amiezii.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton