Psihologie: Cum să o ferești de traficanții de carne vie

De Libertatea pentru femei, pe

Din când în când, mai citești povestea unei fete care a fost vândută și obligată să se prostitueze. Sigur că așa ceva nu se va întâmpla în familia ta, dar asta doar dacă îți iei măsuri de precauție și îți educi fiica să nu cadă pradă traficanților.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește să nu faci din „sex” un subiect interzis în discuțiile cu adolescenta. Pune-i la dispoziție informațiile de care are nevoie. Oricum, va găsi răspunsuri la întrebările ei și poate nu din cea mai bună sursă. De aici și până la un posibil dezastru nu este decât un pas.

Antidotul: iubirea ta

În plus, o adolescentă care se simte iubită și fericită nu-și va căuta norocul riscându-și siguranța. Nici nu va cădea în brațele primului băiat „isteț” care a și hotărât cui s-o vândă. Este foarte cunoscută metoda „lover-boy”, în care chiar prietenul fetei o încredințează unei rețele de prostituție. Îi spune acesteia că vor pleca amândoi la lucru în străinătate, iar apoi ea se trezește sechestrată într-o cameră de hotel. Dacă ai o bună relație cu fiica ta, aceasta îți va împărtăși visele ei, îi vei cunoaște prietenii și o astfel de surpriză neplăcută ar fi foarte puțin probabilă. Ar fi bine ca, încă din prima copilărie, când începe să pună întrebări, să îi răspunzi la ele pe înțelesul ei și să fii deschisă. Va învăța că poate vorbi orice cu tine.

Semne îngrijorătoare

Un semnal de alarmă ar fi că începe să lipsească mai mult de acasă și tu nu știi unde e sau minte despre locul în care se află. Dispar lucruri sau bani din casă, vorbește la telefon pe ascuns etc. Acestea pot semnala și alte probleme, dar pot fi și din cauza faptului că are o relație nepotrivită sau chiar se pregătește să plece de acasă în căutarea unui viitor periculos.

►VA FI MAI GREU DE PĂCĂLIT

„Umple-i timpul cu activități suplimentare, astfel încât să nu ajungă din plictiseală într-un anturaj nepotrivit. Bineînțeles, ține cont de pasiunile ei atunci când o trimiți la cursuri – poate preferă să facă actorie sau are o pasiune din gătit și s-ar bucura să o înscrii la un curs ca să devină viitoarea „MasterChef”. Ai grijă să îi cunoști anturajul și, mai ales, să știi tot timpul unde este. Învaț-o să nu judece oamenii după aparențe și să nu aibă încredere în cei pe care nu-i cunoaște suficient. Ajut-o să capete încredere în sine însăși. Astfel, va fi mai greu de păcălit și nu se va lăsa ușor pradă. Fetele cu o stimă de sine scăzută ajung să aibă relații sexuale riscante doar pentru a se simți apreciate.”
PSIHOLOG CRISTINA ION-RĂDULESCU Cabinet Psihologic  Cristina Ion-Rădulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!