Dulceaţă de ceapă

De Diana Zagrean pe

Dulceaţa de ceapă este o delicatesă franţuzească, cu gust interesant, chiar surprinzător. Deşi asocierea unei legume iuţi, ca ceapa, cu zahărul pare ciudată, rezultatul este delicios şi merge de minune cu fripturile din carne albă, vânat, foie gras, sau legume provencale. Reţeta este pentru circa 3 borcane medii, de 250 ml. Urmăriţi secţiunea de sfaturi practice pentru a vedea cum se pregătesc borcanele şi cum se încearcă dulceaţa dacă e gata.
Ingrediente :
1 kilogram de ceapă (cea roşie are o aromă mai plăcută şi culoare mai frumoasă)
60 g de unt
2 linguri de ulei de măsline
1 linguriţă de piper boabe
1 frunză dafin
1/2 linguriţă de sare
400-500 grame zahăr
1/4 lingurita de piper negru macinat
1,5 lingura de otet din vin rosu
opţional : 2 linguri de Sherry, coriandru, cuişoare, chimion
Mod de preparare:
Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o solzişori (fin, pe lung). Încingeţi uleiul şi untul într-o tigaie mare şi căliţi ceapa alături de piper, dafin, sare şi eventual, alte condimente (cuişoare, coriandru) timp de aproximativ 15 minute.
Când ceapa devine translucidă, adăugaţi zahărul, amestecaţi bine şi lăsaţi să fiarbă înăbuşit timp de circa 30 de minute, sub capac. Dacă există riscul să se lipească de tigaie, puteţi adăuga puţină apă. Amestecaţi des.
Dupa cele 30 de minute adăugaţi oţetul şi, eventual, lichiorul sherry şi mai fierbeţi 10 minute.
Dulceaţa poate fi păstrată într-un borcan acoperit în frigider pentru aproximativ două săptămâni sau poate fi păstrata la temperatura camerei în borcane sterilizate.
În secţiunea de sfaturi practice găsiti indicaţii pentru cum să nu spargeţi borcanele când turnaţi lichidul fierbinte şi cum să sterlizaţi dulceaţa, ca să se păstreze mai mult timp.
Poftă bună!
Foto: Shutterstock
 
 

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica

EXCLUSIV! Melania Medeleanu și băiețelul său pe coperta Revistei Unica