Ce este Sindromul Extrapiramidal, boala cu care s-a luptat regretatul actor Valentin Uritescu timp de 48 de ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 22 iunie 2022, 16:11

Actorul Valentin Uritescu a încetat din viață în noaptea de 17 iunie spre 18 iunie, la vârsta de 81 de ani. Actorul de teatru și film a pierdut lupta cu o boală degenerative pe care a descoperit-o când avea 33 de ani. Valentin Uritescu suferea de Sindromul Extrapiramidal, afecțiune neurologică degenerativă, asemănătoare bolii Parkinson.

Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. «Ai Sindrom Extrapiramidal!» Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Am stat 10 zile internat şi medicul mi-a spus: «Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!».

Luam un medicament care are nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el. M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am plâns. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: «Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!». Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani! – povestea Valentin Uritescu în urmă cu câțiva ani, potrivit ziarullumina.ro.

Citeşte şi: Mai mulți turiști aflați în vacanță în Grecia se plâng că ar fi păcăliți la restaurante. Ce i s-a întâmplat unui român

Sindromul Extrapiramidal de care suferea marele actor este cauzat de degenerarea ganglionilor bazali ai creierului. Afecțiunea reduce capacitatea de mișcare și mărește tensiunea musculară din corp, mai ales la nivelul extremităților.

Manifestările sindromului extrapiramidal sunt hipertonia – o creștere exagerată a tensiunii musculare și hipokinezia – scăderea vitezei mișcărilor membrelor superioare și inferioare. Afecțiunea mai determină tremurături în starea de repaus și îngreunarea capacității de a vorbi, potrivit sfatulmedicului.ro.

Foto – Arhivă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!